paprena metvica

7 zdravstvenih prednosti ulja paprene metvice

Esencijalno ulje paprene metvice od davnina se koristi za ljepotu i zdravlje, znate li zbog čega?

1. PRIRODAN LEK PROTIV SVRBEŽA

U jednom istraživanju, sudionici koji su imali pruritis – osećaj konstantnog svrbeža na koži, podijeljeni su u dvije grupe. Prvoj je rečeno da hidratiziraju kožu, a zatim da na nju nanesu ulje paprene metvice, dok je drugoj dan samo vazelin za mazanje. Rezltati su bili neočekivani: sudionicima koji su koristili ulje paprene metvice stanje kože se poboljšalo, dok drugima nije.

2. POBOLJŠAVA RAST KOSE

U jednom istraživanju su kožu životinja sudionici mazali s 3% ulja paprene metvice, zatim uljem jojobe i minoksidilom. Na kraju se ispostavilo da se koža životinja podebljala i broj folikula povećao zbog nanošenja ulja paprene metvice. Ovo znači da možete isprobati ovaj eksperiment, a ako ipak ne uspije, kosa će vam lijepo mirisati.

3. IMA ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA

Ukoliko se desi da nemate vlažne maramice, niti sapun za pranje ruku, možete upotrijebiti ulje paprene metvice za dezinfekciju. Ulje paprene metvice uništava bakterije i gljivice, pa je odlična alternativa kada nemate čime operati ruke.

4. IMA NAJVEĆU SPF VREDNOST OD SVIH ESENCIJALNIH ULJA

Iako ima visoki zaštitni faktor, i dalje morate mazati kremu za sunčanje. Mada, ako ste u situaciji da nemate kremu, a izloženi ste jačem suncu, ulje paprene metvice vam može pomoći makar na kratko.

5. ČINI NOKTE SJAJNIJIM

Ulje paprene metvice čisti i riješava nokte od problema s gljivicama. Dovoljno je namazati ih s malo ulja i promjena će odmah biti vidljiva.

6. SMANJUJE POJAVU AKNI

Ulje paprene metvice je odličan lijek za masnu kožu i smiruje upale.

7. POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE I POVEĆAVA ENERGIJU

U aromaterapiji, ulje paprene metvice se koristi za podizanje energije, pooštravanje fokusa i dobro raspoloženje – što je odlično za najkraće dane u godini.

Autor: zenskimagazin.rs

Share this Post