7 namirnica koje održavaju balans hormona

7 namirnica koje održavaju balans hormona

 

Iako uvijek uživamo kada pojedemo komad pizze ili cijelu čokoladu (jer jedna kockica zaista nije dovoljna), sutra vas dočeka nadutost ili pojava bubuljica na licu. To se dešava jer naša ishrana ima veliku ulogu u održavanju balansa hormona u tijelu, koji kontroliraju naše raspoloženje,energiju,probavu, metabolizam i libido.

Stoga je dobro znati koje namirnice imaju tu „moć“ da održe balans hormona, koje bi trebalo konzumirati svaki dan:

1. Slatki krompir

Vjerojatno znate da većina ugljikohidrata koje unosite trebaju biti složeni, kako bi se bolje probavili i apsorbirali. Pored toga, oni održavaju jajnike zdravima. Slatki krompir, stabilizira razinu šećera u krvi i spriječava nagli porast inzulina i pozitivno utječe na pravilnu funkciju jajnika. Svakodnevno uključite 50 g – 70 g složenih ugljikohidrata u obrocima.

2. Kelj, cvjetača, prokulica

Kelj, cvjetača, prokulica – ovo povrće pomaže jetri da metabolizira estrogen, glavni ženski hormon, koji kontrolira mjesečni ciklus i održava nivo hormona izbalansiranim. Previše vlakana može izazvati konstipaciju, pa se držite porcije jednake količini jedne šalice dnevno.

3. Losos                    

Možda ga nećete jesti svaki dan, ali ga treba imati makar jednom tjedno na meniju. Losos je idealna hrana jer je bogata omega-3 kiselinama koje smanjuju krvni tlak i nivo triglicerida. Nutrijenti iz lososa imaju i antiupalno djelovanje koje čini kožu čišćom, kosti jačima i zube zdravijima.

4. Avokado

Avokado je također bogat omega-3 kiselinama, ali i vitaminima C, E i K koji najbolje balansiraju razinu estrogena. Zdrave masti iz avokada povećavaju stanice kože koje joj daju zdrav sjaj. Dnevna doza avokada je zaista preporučljiva.

5. Bademi

Bademi sadrže zdrave masti, visoku količinu proteina, vlakna i važne vitamine. Takođe su odgovorni za kontroliranje razine šećera u krvi, smanjivanje krvnog tlaka i razine kolesterola, ali i smanjenje osjećaja gladi. Ovo se sve događa zbog povećanja razine kolecistokinina, koji je povezan sa osjećajem sitosti. Pokušajte ih svakodnevno konzumirati – do 11 badema maksimalno.

6. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

„Kraljica zdravih masti“ sadrži nezaćine i omega-9 masti, kao i veliku dozu vitamina i antioksidansa. Maslinovo ulje kontrolira razinu šećera u krvi, smanjuje krvni tlak, rizik od srčanih oboljenja i dijabetisa.

7. Jogurt

Žive, zdrave bakterije u jogurtu – probiotici, poboljšavaju  zdravlje crijeva tako što stabiliziraju razine estrogena, tiroida i fitoestrogena, što je posebno bitno ako prolazite kroz menopauzu ili PMS. Lactobacillus je najčešći probiotik iz jogurta – pomaže u kontroliranju intolerancije na laktozu, plinova, dijareje, konstipacije i drugih problema sa probava. Ako izbjegavate mliječne proizvode, dnevnu dozu probiotika možete unijeti kroz fermentiranu hranu poput miso juhe i sličnih namirnica.

Autor/Photo by: zenskimagazin.rs

Share this Post