rijesiti se akni

7 koraka kojih morate učiniti za riješiti akni u dva tjedna

Za riješiti se akni izbjegavajte bijelo brašno i u prehranu uvrstite zdravije namirnice poput smeđe riže, kvinoje i korjenastog povrća.

Promijenite prehranu i na taj način regulirajte razinu hormona u organizmu. Sve što pojedemo utječe na hormone pa je jako bitno prilagoditi prehranu ako se želite riješiti akni.

 • OMEGA 3

  Zdrave se za srce i krvožilni sustav, ali obogatite li prehranu omega 3 masnim kiselinama olakšat ćete sebi i borbu protiv akni. Jedite svježu ribu 3-4 puta na tjedan, ali ne onu iz uzgoja zbog većih količina žive koje sadrže. Ako niste ljubitelj ribe, uzmite riblje ulje kao dodatak prehrani.

 • IZBACITE ŠEĆER

  Izbacite šećer iz prehrane što prije, a preporučuje se i izbaciti voće neko vrijeme iz prehrane. Voće je inače vrlo zdravo, ali sadrži šećer koji utječe na hormone i može uzrokovati upalu ako imate osjetljivu kožu i već se borite s aknama. Rafinirani šećer, dokazano, stvara ovisnost kao i kokain. Rafinirani šećer uzrokuje nagli rast razine šećera što uzrokuje povećano lučenje inzulina. To potiče rast stanica oko pora kože i luči se androgen koji izaziva stvaranje loja i uzrokuje nastanak akni.

 • RAFINIRANE ŽITARICE

  Rafinirane žitarice nisu ništa manje zlo od šećera. Izbjegavajte bijelo brašno i u prehranu uvrstite zdravije namirnice poput smeđe riže, kvinoje, korjenastog povrća itd.

 • JEDITE VIŠE POVRĆA

  Prehrana bogata povrćem i inače je zdrava preporuka, a u ovoj situaciji posebice. Birajte zeleno lisnato povrće bez pesticida, začinite ga češnjakom i limunom ili napraviti povrtni smoothie. Obogatite svoju prehranu većim količinama povrća jer će vitamini i minerali iz tih namirnica blagotvorno djelovati na vašu kožu.

 • PROBIOTICI

  Probiotička hrana vrlo je zdrava za naš organizam pa jedite namirnice koje sadrže probiotičke kulture. Možete u ljekarnama kupiti i probiotičke proizvode koje možete uvrstiti u svoju prehranu.

 • ZELENI ČAJ

  Zeleni čaj učinit će čuda za vašu kožu. Vodite računa da konzumirate zeleni čaj bez kofeina jer kofein će djelovati na razinu šećera u krvi.

 • VODA I LIMUN

  Pijte dovoljno vode i u nju dodajte malo limuna. Limun detoksira cijeli organizam, tako i kožu. Osim toga, voda s limunom ukusnija je za piće pa ćete lakše popiti dovoljne količine.

Autor/photo by: vecernji.hr

Share this Post