zdrava koza

5 savjeta za zdravu kožu

Nemate vremena za intenzivnu njegu kože? Svejedno možete njegovati i čuvati svoju kožu brinući o osnovama zdravlja. Njegovanje kože i zdrav stil života mogu pomoći odgoditi prirodan proces starenja i spriječiti razne probleme kože. Započnite s ovih pet savjeta.

ZAŠTITITE SE OD SUNCA

Jedan od najvažnijih načina da pazite o svojoj koži je zaštititi ju od sunca. Konstantno izlaganje suncu može uzrokovati bore, staračke pjege i ostale kožne probleme, te također povećati rizik od raka kože. Za najbolju zaštitu od jakog sunca koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, tražite hlad i zaštitite se odjećom. Za svakodnevnu zaštitu birajte kreme za lice i losione za tijelo koji sadrže zaštitni faktor.

BEZ CIGARETA

Pušenje čini da vaša koža izgleda starije i pridonosi nastajanju bora. Pušenje sužava kapilare u gornjim slojevima kože, što smanjuje protok krvi. To uskraćuje koži dotok kisika i hranjivih tvari koji su važni za zdravlje kože. Pušenje također oštećuje kolagen i elastin – vlakna koja daju snagu i elastičnost koži. Osim toga, ponavljanje izraza lica koje činite kod pušenja – kao što je stiskanje usana kod uvlačenja i škiljenje očima kod ispuhivanja dima- može doprinijeti nastajanju bora.

Prehrana s što manje nezdravih masnoća i obrađenih ili rafiniranih ugljikohidrata bi mogla utjecati na mlađi izgled kože.

POSTUPAJTE SA SVOJOM KOŽOM NJEŽNO

Dnevno pranje i brijanje može naštetiti vašoj koži. Kako biste ju zadržali nježnom:

  • Ograničite vrijeme kupanja. Vruća voda i duge kupke ili dugotrajno tuširanje uklanjaju ulja s vaše kože. Smanjite vrijeme tuširanja ili kupanja, te koristite mlaku, a ne vruću vodu.
  • Izbjegavajte jake sapune. Jaki sapuni i deterdženti mogu skinuti ulja s vaše kože. Rađe izaberite blage sapune.
  • Pažljivo se brijte. Kako biste zaštitili I podmazali kožu, nanesite kremu za brijanje, losion ili gel prije brijanja. Za najbolje brijanje, koristite čistu, oštru britvicu. Brijte u smjeru rasta dlaka, a ne u suprotnom.
  • Sušite kožu tapkanjem. Nakon pranja ili kupanja, nježno tapkajte kožu suhim s ručnikom, tako da malo vlage ostaje na vašoj koži.
  • Vlažite suhu kožu. Ako imate suhu kožu, koristite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože. Za svakodnevnu uporabu, koristite hidratantnu kremu koja sadrži zaštitni factor.

JEDITE ZDRAVO

Zdrava prehrana može vam pomoći da izgledate i osjećate se puno bolje. Jedite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina. Povezanost između prehrane i akni nije posve jasna , ali neka istraživanja tvrde da prehrana bogata vitaminom C, a s što manje nezdravih masnoća i obrađenih ili rafiniranih ugljikohidrata bi mogla utjecati na mlađi izgled kože, prenosi  www.mayoclinic.org.

UPRAVLJAJTE STRESOM

Nekontrolirani stres može učiniti vašu kožu osjetljivijom, izazvati akne i druge kožne probleme. Za zdravu kožu i zdravo stanje uma, poduzmite korake za kontroliranje stresa. Postavite si razumne granice, smanjite svoj popis obaveza i ostavite si vremena za stvari koje volite.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima