poboljsanje financijskog stanja

5 efikasnih savjeta za poboljšanje financijskog stanja

Jedan od savjeta je da ne kupujemo onda kada smo umorni, a evo i zbog čega…

Svatko zna da ako želite „dovesti u red” vaše financije morate napraviti financijski plan. Ekonomisti nam mogu dati odlične savjete, ali se najveći problem krije u tome na koji način da ih se pridržavamo do kraja.

Razumjeti način na koji ćete uspjeti pridržavati se plana kada ga jednom donesete nije financijski, nego motivacijski problem. Srećom, postoje efektivne strategije koje možete upotrijebiti kako biste osigurali da ćete se pridržavati donesenih odluka.

  1. BUDITE VRLO ODREĐENI OKO TOGA ŠTO ŽELITE POSTIĆI
    „Ušteda novca svakog mjeseca” zvuči kao odličan korak, ali koliko novca možete  uštedjeti je prvo što treba da odredite. Kada su koraci u našim planovima neodređeni kao što je „trošiti manje ovdje” i „uštedjeti više ovdje” stvara se suviše prostora za greške. Budite određeniji, napravite jasne proračune koja je to suma koju možete uštedjeti.
  1. MORATE BITI SIGURNI DA VAŠ PLAN UKLJUČUJE KONKRETNE AKCIJE
    Akcije koje ćete poduzeti kako biste dostigli svoje financijske ciljeve. Okrenite plan da ćete „manje jesti vani” u „nosit ćete obroke od kuće”. Jedan od razloga zašto ne uspijevamo pridržavati se naših planova  krije se i u tome što ne prevodimo ono što želimo  postići u obrazac svakodnevnog ponašanja.
  1. NIKADA NEMOJTE KUPOVATI KADA STE UMORNI, nervozni, pod stresom ili gladni jer je baš tada vaša samokontrola najslabija.
  1. KADA OSJETITE DA STE POČELI TROŠITI NOVAC NA NEPOTREBNE STVARIsjetite se osobe koja ima dobru samokontrolu i koja je financijski odgovorna. Samokontrola je zarazna, a istraživanja su pokazala da samo razmišljanje o nekome tko je posjeduje može povećati vašu.
  1. NA KRAJU, POČASTITE SE NAKON SVAKOG ODGOVORNOG TJEDNA ili mjeseca za dobro obavljen posao.

Autor: lovesensa.rs

Share this Post