12 namirnica za borbu protiv urinarnih infekcija

12 namirnica za borbu protiv urinarnih infekcija

Hrana koju jedemo tj. molekule koje nastaju kada je probavljamo utječu na rast bakterija u našem urinarnom traktu. Stoga bi oni koji imaju problema s urinarnim infekcijama trebali prilagoditi malo svoju prehranu

Znanstvenici s Washington University School of Medicine istraživali su nastanak urinarnih infekcija. Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određeni spojevi iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod probave) uskraćuju željezo i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu tijelu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sustavu pretvaraju se upravo u te spojeve koji sprječavaju rast bakterija.

Namirnice s velikim udjelom polifenola su: 
1. Svježe borovnice i sok od borovnice
2. Nezaslađeni sok od brusnice
3. Nezaslađeni jogurt
4. Crni čaj
5. Tamna čokolada

Kako ne biste smanjili pH vrijednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tijekom infekcije trebali biste izbjegavati gazirana pića i prehranu s velikim udjelom životinjskih proteina.

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko umjetnih dodataka prehrani također loše, ali zato su prirodni izvori tog vitamina itekako poželjni. 

To ne znači da morate jesti samo citruse. Nikako nemojte zaboraviti na povrće bogatom vitaminom C poput kelja, prokulica i brokule.

Osim vitamina C, vašem urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A kojeg nalazimo u mrkvi, batatu i dinji. 

U svoju prehranu obavezno uvrstite i češnjak, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija pa tako i urinarnih.

Autor:  zadovoljna.dnevnik.hr

Photo by: pixabay

Share this Post