10 nevjerojatnih činjenica o mozgu koje dokazuju kako smo sposobni napraviti bilo što

10 nevjerojatnih činjenica o mozgu koje dokazuju kako smo sposobni napraviti bilo što

 

Ljudski mozak je nevjerojatan. Može nam pomoći u ostvarivanju naših najvećih snova i postizanju najsloženijih ciljeva. Kako bismo mogli iskoristiti sav potencijal našeg najkompleksnijeg organa trebali bismo prvo razumjeti principe po kojima naš mozak radi, prenosi BrightSide.

Donosimo nevjerojatne činjenice o mozgu koje će pokazati kako smo zaista sposobnosti ostvariti što god zamislimo.

  1. Ne postoji razlika između stvarnosti i mašte za naš mozak

Naš mozak reagira na svaku misao i ne može razlikovati činjenicu od mašte. Ovo je razlog zbog kojeg su optimistični ljudi sretniji, a objašnjava i zašto često ne razlikujemo placebo učinak od učinka farmaceutskog proizvoda.

  1. Mentalni rad ne umara mozak

Kompozicija krvi koja teče našim mozgom cijelo je vrijeme ista. Razlog zbog koje se ponekad osjećamo kao da nam se “mozak umorio” je posljedica emocija.

  1. Mozak najčešće radi automatski

Znate li da su polovina današnjih misli zapravo jučerašnje misli? Zato je primjerice pesimistima teško promijeniti njihovo viđenje svijeta i način razmišljanja.

  1. Vidimo ono o čemu razmišljamo

Svaka se misao pretvara u životno iskustvo. Na primjer, ako sanjate o putu u Pariz, počet ćete svuda oko sebe primjećivati znakove ovog grada.

  1. Naš mozak treba trening baš kao i naše tijelo

Mozak nije ništa drukčiji od naših mišića- i njemu treba trening. Učenje, svjež zrak, putovanja i zdrava prehrana iznimno su korisni i potrebni našem mozgu.

  1. Mozak nikad ne odmara

Čak i kad spavamo, naš mozak radi. Neka istraživanja pokazuju i kako je moždana aktivnost tijekom sna veća od one tijekom dana.

  1. “Isključiti se” s vremena na vrijeme je od vitalne važnosti

Aktivni je odmor najbolji način relaksacije za naš mozak.

  1. Dobro je zaboravljati jer tako održavamo fleksibilnost našeg živčanog sustava

Kako bismo “sačuvali” nove uspomene, moramo se riješiti starih koje nam više nisu potrebne.

  1. Mozak ne osjeća bol

Naš mozak reagira na bol, ali je sam ne osjeća jer nema takvu vrstu receptora. Ipak, ova se činjenica ne odnosi na živce i tkivo oko našeg mozga.

  1. Možemo promijeniti naš mozak

Svaka vrsta aktivnosti generira nove živčane veze u našem mozgu. Ako cijelo vrijeme mislimo kako nećemo napredovati, ova će se ideja učvrstiti u našem mozgu i postajati sve jača. Ako promijenimo način razmišljanja, vjerojatnije je da ćemo postići naše ciljeve.

Sposobni smo postići što god zamislimo. Samo trebamo vjerovati u to dovoljno.

Autor: index.hr

Share this Post