A sada svi na detox poslije partija!

10 najboljih namirnica koje će vam vratiti izgubljenu energiju

Špinat je namirnica bogata magnezijem, a magnezij je bitan za proizvodnju energije. Orašasti plodovi su bogati hranjivim tvarima, a jedna šalica gljiva sadrži 50% preporučene količine željeza koje je potrebno vašem organizmu. Potrebno je jesti puno svježeg, sezonskog povrća i pokušati minimalizirati gluten. U nastavku vam otkrivamo najbolje namirnice s kojima ćete podići svoju razinu energije i izbjegli osjećaj umora tokom dana.

Slušajući svoje tijelo vam omogućuje da odlučite što je najbolje za vas.

  1. ORAŠASTI PLODOVI

Neslani orašasti plodovi pružaju vašem tijelu visoko-energetski poticaj i hranjive tvari.

Ako je moguće, pokušajte natopiti orašaste plodove preko noći u vodi kako bi aktivirali proces klijanja, čime se povećava njihova hranjiva vrijednost i na taj način ćete omogućiti vašem tijelu da ih lakše probavi.

  1. JOGURT

Jogurt sadrži bogatu količinu kalcija i ogromne doze probiotika. Probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u jogurtu te pozitivno utječu na crijevnu mikrofloru i poboljšavaju imunološki sustav. Probiotici pomažu održavati vaša crijeva zdravima, reguliraju probavu i na taj način u vašem tijelu ostaju samo kvalitetni sastojci iz hrane koju konzumirate.

  1. LOSOS

Losos je bogat bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama za koje je utvrđeno da pomažu u smanjivanju kolesterola i potencijalno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Vitamini koje sadrži losos pomažu pretvoriti hranu u energiju.

  1. GLJIVE

Konzumiranje gljiva će povećati razinu željeza u tijelu, a jedna šalica gljiva sadrži gotovo 50 % potrebne količine željeza – što je bitno kod transporta kisika u krvotok. Ukoliko je smanjen dotok kisika u glavne organe, često se možete osjećati umorno i letargično.

  1. ŠPINAT

Špinat je izuzetno bogat željezom, magnezijem i kalijem.

Magnezij igra važnu ulogu u proizvodnji energije, te u paru s kalijem omogućuje učinkovitu probavu, regulira živčani sustav i pobojšava funkciju mišića.

  1. BUNDEVA I SUNCOKRETOVO SJEME

Grickajte četvrt šalice sjemenki bundeve i dobit ćete oko pola preporučene dnevne količine magnezija. Kao i kod špinata, magnezij pomaže održavati vaše kosti zdravima, a proteini i masne kiselina pozitivno utječu na vaše mišiće i održavaju adekvatnu razinu kalcija.

  1. SLATKI KRUMPIR

Najomiljeniji izvor ugljikohidrata. Sadrže željezo, kalij, magnezij, vitamin C i vitamin D – a svi oni pomažu da se poveća razina energije i spriječi kronični umor.

  1. VODA

Bez vode ne bi bilo života. Voda je nedvojbeno najvažnija tvar na zemlji, te je bitna za vaš svakodnevni život. Ona omogućava da hranjive tvari i kisik lakše dospiju u krvne stanice, koji su neophodni za vaše zdravlje, jer ukoliko je njihova razina niska dolazi do umora i mučnine.

  1. SVJEŽI SEZONSKI PROIZVODI

Kada je riječ o borbi protiv umora, sezonski proizvodi su najbolji izbor jer sadrže mnoštvo hranjivih tvari. Kada je riječ o borbi protiv umora, sezonski proizvodi su najbolji izbor.

  1. JAJA

Jaja su najbolji izvor proteina, bogata su antioksidansima  i sadrže nevjerojatan raspon hranjivih tvari. Omogućiju  brži oporavak vaših mišića te vam vraćaju snagu.

Autor: wellness.hr

 

Share this Post