10 ideja za božićno dekoriranje stola

10 ideja za božićno dekoriranje stola

Cijeli stol treba izgledati poput jednog velikog aranžmana što znači da na njemu ne treba biti samo jedan središnji ukras. Tako, primjerice, uvijek bolje izgleda više manjih vaza raspoređenih po cijelom stolu nego jedna velika vaza na sredini. Takvo dekoriranje ima i prednosti jer ćete potrošiti puno manje materijala nego za veliki centralni ukras.

Evo još nekoliko važnih savjeta za blagdanske dekoracije…

  • Imate li manji pravokutni stol, na njemu će lijepo izgledati jedna dugačka posuda ili košara, a ako je stol okrugao, ukrasite ga okruglom posudom. Najbolje je odabrati srebrnu, zlatnu ili staklenu posudu. Neka bude niska da biste na nju mogli postaviti svijeće visine oko 25 cm. Sami odaberite koliko svijeća želite i hoće li one biti deblje ili tanje.
  • Imate li pri ruci kakvu mašnicu, slobodno je stavite oko svijeća jer će ih dodatno ukrasiti, ali pazite da boje vrpci budu usklađene sa stolnjakom. Pri slaganju pripazite da dekoracije ne prelaze visinu od 30 cm da bi svi za stolom mogli komunicirati.
  • Stolnjak odaberite prema ukrasima. Niste li sigurni koja vam boja najbolje odgovara, odaberite bijeli, bež, sivi ili neku drugu neutralnu boju, a nadstolnjak neka bude u sličnom tonu kao i stolnjak. Ukrasi trebaju dati kontrast, a ne nadstolnjak.
  • Ne vodite se pravilom da dekoracija mora biti ili zlatna ili srebrna. Mogu proći obje zajedno, a kombinirajte ih s prozirnim kristalima i šljokicama – bitno je da to vama dobro izgleda. Stvar dobrog ukusa je u svemu imati mjeru, ali Božić je vrijeme kada možemo prijeći preko toga i biti malo opušteniji.
  • Broj tri je jako dekorativan. Sve izgleda bolje ako je utroje – tri vaze, tri kuglice, svijećnjak s tri svijeće…
  • Stare i na bilo koji način zanimljive predmete vrlo lako možete oživiti bojom. Na primjer, dobili ste anđela u zlatnoj boji, a dekoracija vam je srebrno-bijela. Kupite boju, obojite ga u bijelo i stavite kao detalj na ubrus ili na košaricu za kruh
  • Ako u vašem domu dominiraju boje, odlučite se samo za jednu boju ukrasa, ali se poigrajte nijansama te boje. Možete dodati i srebrnu da biste postigli sjaj, eleganciju i živost ili se poigrajte transparentnim kristalima koji neće utjecati na boje, a naglasit će dekor
  • Stol će biti posebniji ako ukrasite i ubruse. Detalj na ubrusu bi se trebao slagati s već postojećom dekoracijom. Kao dekoracija odlično će pristajati svežnjić cimeta omotan crvenom ili zelenom vrpcom od pliša. Stavite ga na ubruse koje ste presavili i položili na tanjure
  • U svakoj varijanti uređenja, svijeće su poželjne jer pridonose atmosferi, naglašavaju boje i blještavilo

Autor: sensaklub

Share this Post