karma


Živjeti zakone karme

Suvremeni život nam donosi mnoge čimbenike koji nas mentalno, fizički i duhovno odvlače. Ako se negativnim aspektima života dopusti da preuzmu i postanu sve konzumirajući, možemo postati fizički i psihički bolesni ili se ponašati loše prema sebi ili drugim ljudima.

Stoga je dobro da se počnemo brinuti o vlastitom umu, tijelu i duši. Jedan od načina na koji možemo podići teret negativnosti s naših ramena je biti svjestan kako naše misli I naša djelovanja imaju posljedice.

O sebi se možete brinuti tako da slijedite karmičke zakone.

Dok živimo u skladu s karmičkim zakonima, možemo pronaći unutarnji mir koji će nam pružiti bolju mentalnu jasnoću, bolje fizičko zdravlje, a također će biti prošireni prema van kako bi pomogli drugima da poboljšaju svoje živote,

Što je karma ?

Karma u prijevodu znači – radnjadjelo ili čin. Koristi se kao načelo koje tumači da svako naše djelovanje ima posljedice na budućnost. Dobra namjera i dobro djelo će stvoriti dobru karmu i sretnu budućnost, dok će loše namjere i djela pokrenuti lošu karmu i buduću patnju. U azijskim religijama se tumači da karma u sadašnjosti utječe na nečiju samsara ili budućnost

Simbol karme je beskrajni čvor. Beskrajni čvorovi simboliziraju, karmičke cikluse ili obrasce koje se ponavljaju.

Karmički zakoni

VELIKI ZAKON – “Dobivaš ono što daješ” –  takođe poznato i kao zakon “Uzroka i posljedice”. To znači da šta god pošaljemo u Univerzum, to će nam se i vratiti. Ako želimo sreću, mir, ljubav, prijateljstvo… Onda treba da BUDEMO sretni, miroljubivi, u ljubavi, i dobar prijatelj.
ZAKON KREACIJE – Život se ne događa sam od sebe, on zahtjeva naše učešće. Mi smo jedno sa Univerzumom, iznutra i izvana. Šta god nas okružuje govori nam i o našem unutrašnjem stanju. BUDITE svoji, okružite se sa onim što želite da bude prisutno u vašem životu.
ZAKON SKROMNOSTI – Ono što odbijate da prihvatite, traje. Ako je ono što vidite neprijatelj, ili neko sa osobinama koje smatrate negativnim, onda vi sami niste fokusirani na viši nivo postojanja. 
ZAKON RAZVOJA – Gde god da odeš, tamo si ti. Da bismo rasli u Duhu, mi smo ti koji moramo da se promjenimo, a ne ljudi, okruženje i okolnosti oko nas. Sve što imamo u svom životu smo mi sami, i samo nad sobom možemo da ostvarimo kontrolu. Kada promjenimo sebe iznutra, tada naše srce i čitav život prate tu promjenu.
ZAKON ODGOVORNOSTI –  Kada god se pojavi nešto loše u našem životu, tada postoji nešto loše u meni samom. Mi smo odraz onoga što je oko nas, i ono što je oko nas odraz je nas samih. To je univerzalna istina. Stoga je dobro biti odgovran za svoja djela.
ZAKON POVEZANOSTI –  Čak i kada nam se čini da je ono što radimo bezvredno, veoma je važno da to uradimo kako treba jer je sve u Univerzumu povezano. Svaki korak vodi ka slijedećm. Mora se prvo započeti sa nečim da bi se na kraju dobila cjelina. I prvi i posljednji korak imaju istu važnost, jer su oba potrebna da bi se zadatak obavio. Prošlost – sadašnjost – budućnost, sve je povezano.
ZAKON FOKUSA –  Ne može se istinski usredotočiti na više od jednog zadatka u isto vrijeme. Pokušaj da se to učini otvorit će vrata negativnosti; dakle, ostati usredotočen na jednu stvar će nam donijeti mir.
ZAKON DAVANJA I GOSTOPRIMSTVA –  Ako verujete da je nešto istina, onda ćete povremeno u životu biti pozvani da demonstrirate tu istinu. U tim trenucima ono što smatramo da smo naučili, pokazujemo u praksi. 
ZAKON SADA I OVDJE –   Ukoliko previše gledamo u prošlost, propuštamo da budemo sada i ovde. Mislite na sve dobro iz vase prošlosti. Mislite li ili se sjećate loših stvari I iskustava ponovit ćete ponašanje koje vas sprijčava da idete naprijed.

ZAKON PROMJENE –  Predodređeni smo da ponovimo povijest dok ne naučimo lekcije koje su potrebne za promjenu naših staza u životu.
ZAKON STRPLJENJA I NAGRADE –   Svaka nagrada zahtjeva početni trud. Nagrade koje imaju trajno djelovanje traže strpljenje i stalni trud. Prava radost I duševni mir dolaze nastaje kada radimo ono što treba da radimo, i puštamo da nagrada sama dođe u svoje vrijeme.
ZAKON ZNAČAJA I INSPIRACIJE –   Uvijek vam se vraća ono što ste unijeli u nešto. Prava vrijednost nečega je direktan rezultat energije i namjere koji su uloženi u to. Svaki osobni doprinos je istovremeno i doprinos cjelini. Djela kojima nedostaje svjetlosti nemaju uticaj na cjelinu. Djela koja u sebi sadrže ljubav, unose život i inspiriraju cjelinu.

Share this Post