Wellness u apartmanskom smještaju u Hrvatskoj

Wellness u apartmanskom smještaju u Hrvatskoj

Trend wellnessa u zadnjih je nekoliko desetljeća doživio eksponencijalni rast, koji i dalje nastavlja svoju uzlaznu putanju. Osim u mjestu boravka, veliki značaj dobiva u turističkoj ponudi, te nerijetko postaje i glavni motiv putovanja.

Hrvatska kao turistička zemlja nastavila je slijediti trendove i potrebe kako stranih, tako i domaćih gostiju i kroz godine je implementirala sve više wellness sadržaja u svoju ponudu. Danas u Hrvatskoj možemo naći preko 100 wellness hotela, što čini oko 18% od ukupnog hrvatskog hotelskog smještaja. Stanje je nešto drukčije u privatnom smještaju. Privatni smještaj čini gotovo 50% ukupnog smještajnog kapaciteta u hrvatskoj turističkoj ponudi, te samim time predstavlja velik potencijal za uvođenje wellness programa i sadržaja.

Istraživanje ponude

Putem internetskog istraživanja u 2016. godini na Google pregledniku u cijeloj je Hrvatskoj pronađeno svega 15tak privatnih apartmanskih smještaja koji u svojoj ponudi nude i wellness usluge. Otprilike su jednako raspoređeni na obali i u kontinentalnom djelu Hrvatske. U prosjeku nude dvije do tri wellness usluge ili sadržaja od kojih su najzastupljeniji whirlpool i finska sauna. Potom slijede bazen, parna kupelj, masaže, njega lica i tijela, fitness, te posljednji solarij.

U cijeloj je Hrvatskoj pronađeno svega 15tak privatnih apartmanskih smještaja koji u svojoj ponudi nude i wellness usluge.

Statistički podaci iz 2014. godine pokazuju da je u privatnim smještajnim kapacitetima broj postelja iznosio 470.694, što je te godine bilo 48,2% od ukupnog turističkog smještaja. Samo petnaestak ponuđača wellness usluga u sklopu apartmana je gotovo zanemariva brojka na ukupni hrvatski turizam u privatnom smještaju. Ukoliko Hrvatska želi konkurirati susjednim turističkim destinacijama, te preuzimati svojstva jedne suvremene wellness i turističke destinacije svakako će morati potaknuti investicije u wellness sadržaje u većinskom turističkom smještaju u Hrvatskoj- onom u privatnim kućanstvima.

Poticaji za razvoj 

Prvi korak Ministarstvo turizma RH napravilo je sa davanjem bespovratnih potpora za izgradnju bazena u domaćinstvima koja se bave iznajmljivanjem, te je tim putem samo u 2014. godini izgrađeno 174 bazena. Kako jedan bazen ipak ne čini wellness, osim bespovratnim sredstvima dodatno poticati takve sadržaje može se informiranjem poduzetnika i  iznajmljivača o potražnji za wellness-om, učinku i dodatnoj vrijednosti koji isti ostvaruje za najam apartmana i u konačnici razvitku hrvatske turističke ponude i prepoznatljivosti na tržištu, te onome što svaki poduzetnik u turizmu priželjkuje, dugoročno produljenje sezone i uvećani prihodi.

Autor: Helena Vretenar, mag. oec.

www.holidaydream-pag.com

Diplomirani magistar ekonomije i wellness menadžer. Savjetnik u turizmu i privatni iznajmljivač apartmana, koja se uz ljubav prema poduzetništvu, turizmu i wellnessu dodatno dugogodišnje educira u području razvoja ljudskih potencijala i osobnom razvoju.

Podijeli s prijateljima