Sok od rajčice: čuvar zdravlja i ljepote

Sok od rajčice: čuvar zdravlja i ljepote

Rajčice gotovo uvijek koristimo za razne salate, juhe i umake, a rjeđe za pripremu zdravih napitaka. No, to ne bi trebalo biti tako. Sok od rajčice je i više nego odličan za naše zdravlje, a o njegovoj nutritivnoj vrijednosti već svi mnogo znamo.

Sok od rajčice sadrži nevjerojatno velik broj zdravih sastojaka koji uz redovitu konzumaciju donose dugoročne pozitivne rezultate na naše zdravlje. Pitate se zašto bi sok od rajčice trebali piti nekoliko puta tjedno?

Sok od rajčice sadrži obilje vitamina

Svježi sok od rajčice je odličan izvor vitamina, kao što su vitamini A i C. Uz njegovu redovitu konzumaciju možemo se opskrbiti vitaminima koji održavaju zdravlje naših očiju, kosti i zuba.

Sprječava nastanak i razvoj karcinoma

Rajčice su izvrstan izvor likopena, koji sprječava nastanak različitih vrsta raka, uključujući rak pluća, rak dojke, prostate i gušterače.

Sprječava bolesti srca

Sok od rajčice je bogat izvor vitamina B6, te je kao takav najbolje oružje za sprječavanje razvoja bolesti srca. Vitamin B6 eliminira homocistein – aminokiselinu koja oštećuje krvne žile te dovodi do bolesti srca.

Snižava kolesterol

Zbog nepravilne prehrane i stresa, sve više ljudi ima povišenu razinu kolesterolau krvi. Sok od rajčice je bogat vlaknima koja povećavaju razinu dobrog kolesterola i snižavaju razinu lošeg, zahvaljujući prisutnosti niacina.

Pomaže u smanjenju tjelesne težine

S obzirom da je sok od rajčice bogat vlaknima, daje osjećaj sitosti i time pomaže u mršavljenju. Osim toga, sok je bogat i mnogim drugim tvarima koje promiču funkcioniranje cijelog organizma.

Uništava slobodne radikale

Jedna čaša soka od rajčice dnevno pomaže u sprječavanju nastanka slobodnih radikala u tijelu koji su odgovorni za mnoge bolesti pa čak i rak. Rajčica je odličan izvor likopena-antioksidansa koji sprječava nastanak slobodnih radikala i njihovih štetnih posljedica.

Potiče rad crijeva

Sok od rajčice poboljšava probavu i rad crijeva, te smanjuje osjećaj nadutosti, grčeve i zatvor. Ako imate problema s probavom i crijevima, sok od rajčice vam može pomoći smanjiti ih.

Čini kožu ljepšom i zdravom

Sok od rajčice odlično funkcionira kao sredstvo za sprječavanje akni, kožnih nepravilnosti i začepljenih pora.

 

Autor/Photo by: kiwi.hr

 

Share this Post