Ružmarin - biljni eliksir mladosti

Ružmarin – biljni eliksir mladosti

Kada je mađarska kraljica Elizabeta odlučila da se pod stare dane (u sedmom desetljeću) uda za švedskog kralja suočila se sa velikim problemom. Artritis je od nje napravio invalida, jako teško se kretala, zglobovi su joj se deformirali i jako je boljeli. Tada joj je netko preporučio ružmarin. Za kratko vrijeme bolest se povukla, bolovi su prestali, kraljica se ispravila i pomladila. Prezadovoljna rezultatima, odlučila je da svatovi na njenoj svadbi budu okićeni grančicama ružmarina. Tako je, po legendi, nastao ovaj običaj koji se zadržao do danas u mnogim europskim zemljama.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je jedna od najčešće korištenih ljekovitih, aromatičnih biljaka

Koristi ga fitoterapija, kozmetika ali je ova biljka i vrlo popularan začin. Miris i aroma ružmarina potiče od etarskog ulja koje je osnovni aktivni sastojak ove biljke. Pored etarskog ulja (koje sadrži cineol, ljevi i desni kamfor, borneol, pinen), ružmarin sadrži tanine, saponine i gorke materije koje također doprinose ljekovitosti ove biljke.

Ružmarin se vijekovima koristi u liječenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa

Ovo se objašnjava time što ova biljka sadrži nekoliko antioksidantnih svojstava koja su od velike pomoći kod artritisa. U prošlosti, kada nije bilo konzervanasa, ružmarin se koristio za konzerviranje ribe i mesa. Ovakva upotreba ove biljke očuvala se u mediteranskoj kuhinji koja obiluje ovim začinom. Sposobnost ružmarina da spriječi kvarenje hrane, također se zasniva na djelovanju antioksidanata, supstanci koje sprječavaju aktivnost slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni krivci za starenje ljudskog organizma i zato se ova biljka često može pronaći među sastojcima čajnih mješavina i ostalih biljnih pripravaka koji usporavaju proces starenja.

U antičkim vremenima, ružmarin je bio biljka koja poboljšava pamćenje

Senilnost i slabljenje pamćenja povezano je sa djelovanjem spomenutih slobodnih radikala, a pored toga u ružmarinu su pronađena svojstva koja sprječavaju poremećaj acetil-holina, što objašnjava korištenje ove biljke u liječenju Alchajmerove bolesti. Spomenuta svojstva se apsorbuju kroz kožu, tako da je djelotvorna i masaža uljem od ružmarina. Ovo ulje, aromaterapeuti, preporučuju i kod depresije, vjerojatno zahvaljujući cineolu, svojstvu koje stimulira centralni živčani sistem. Masaža ovim uljem može biti od pomoći i kod opadanja kose i peruti, jer ružmarin potiče mikrocirkulaciju i djeluje jako antiseptično.

Antioksidantno djelovanje ove biljke korisno je i srčanim bolesnicima naročito onima koji pate od angine pektoris. U tom slučaju fitoterapeuti ga preporučuju u kombinaciji sa valerijanom, matičnjakom, imelom i glogom.

Narodna medicina preporučuje ružmarin kuhan u mlijeku protiv kašlja i bolesti pluća.

Profesr Jovan Tucakov, naš najveći autoritet u fitoterapiji, ružmarin preporučuje protiv bijelog pranja i za reguliranje neredovnog menstrualnog ciklusa (u kombinaciji s kamilicom ili matičnjakom). Zbog visokog sadržaja etarskog ulja ružmarin se ne preporučuje trudnicama i maloj djeci.

Zahvaljujući sadržaju tanina, ružmarin može zaustaviti proljev. Adstrigentno (skupljajuće) svojstvo tanina i antiseptično djelovanje etarskog ulja zaslužni su za to što se ova biljka često stavlja u paste za zube i razne vodice za održavanje oralne higijene.

Ružmarin sprječava djelovanje visokoreaktivnih molekula kiseonika, koji prouzrokuju starenje kože, stimulira cirkulaciju, potiče limfnu drenažu i podiže tonus mišića. Zbog ovih osobina on je čest sastojak krema i drugih preparata za njegu lica i sprječavanje nastanka bora. Također etarsko ulje ove biljke vijekovima se koristi i u parfemskoj industriji (on je osnovni sastojak čuvene vodice mađarske kraljice, koja je ime dobila po kraljici od početka teksta). Žene na Mediteranu svježe oprano rublje ostavljaju da se suši rašireno na grmovima ružmarina kako bi veš upio svježi miris ove biljke.

Čajna mješavina za bolje pamćenje:

 • Ružmarin (Rosmarinus officinalis) 30g
 • Maslačak (Taraxacum officinale) 30g
 • Kadulja (Salvia officinalis) 20g
 • Bosiljak (Ocymum bassilicum) 20g

Sve biljke pomiješati pa tri čajne žličice preliti s pola litre vrele vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana. Odlični rezultati postižu se kombiniranjem ovog čaja sa ekstraktom ginka (Ginko biloba). Preporučene doze su do 250 mg dnevno.

Antioksidantna mješavina za usporavanje starenja:

 • Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 40g
 • Majčina dušica (Thymus serpillium) 30g
 • Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) cvet 30g
 • Kadulja (Salvia officinalis) 20g
 • Matičnjak (Melissa officinalis) 20g

Sve biljke pomiješati, pa tri jušne žlice preliti sa 750 ml vrele vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana.

Čajna mješavina protiv angine pektoris:

 • Matičnjak (Melissa officinalis) 30g
 • Odoljen (Valeriana officinalis) 20g
 • Glog (Crataegus oxyachanta) 20g
 • Ružmarin (Rosmarinus officinalis) 15g
 • Angelika (Angelica arhangelica) 15g

Sve biljke pomiješati pa tri čajne žličice preliti sa pola litra vrele vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana.

Čajna mješavina protiv artritisa:

 • Vrbova kora (Salix alba) 30g
 • Ružmarin (Rosmarinus officinalis) 30g
 • Maslina list (Olea europea) 30g
 • Kopriva (Urtica dioica) 10g

Sve biljke pomiješati pa tri jušne žlice preliti sa 750 ml vrele vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana.

Ulje za masažu: 

U pola litre maslinovog ulja staviti po šaku usitnjenih svježih listova ružmarina, kadulje i oraha. Dobro zatvoriti teglu ili bocu i ostaviti da stoji na suncu četiri tjedna uz češće mućkanje. Nakon tog vremena ulje procijediti i čuvati dobro zatvoreno, na hladnom mjestu. Dobro izmasirati kožu glave i ostaviti da ulje djeluje najmanje jedan sat. Nakon toga oprati kosu na uobičajeni način. Ako imate plavu kosu onda orahov list zamijenite cvjetovima kamilice. Vrlo je važno da biljke i posuda ne budu nimalo vlažne jer će vam se ulje užegnuti. Ovo ulje možete dobiti i na jednostavniji način, tako što ćete u pola litra maslinovog ulja dodati po 30 kapi eteričnog ulja ružmarina i kadulje i dobro promućkati.

 

Autor/Photo by:Momčilo Antonijević/zenasamja.me

Share this Post