Sve o psorijazi - citrusi mogu pogoršati simptome bolesti

Sve o psorijazi – citrusi mogu pogoršati simptome bolesti

Prehrana bogata šećerima, a oskudna svježim voćem i povrćem šteti koži i pogoršava psorijazu. Unos potrebnih nutrijenata u velikoj mjeri povezan je s izgledom kože.

Kakvoća kože ovisi o tome koliko učinkovito jetra eliminira toksine te kako funkcionira probavni sustav. Uz stres i pad imuniteta, nepravilna i loša prehrana može utjecati na manifestaciju kožne bolesti psorijaze, kaže dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

Mnoga istraživanja vezana uz pravilnu prehranu i psorijazu pokazuju da se određenim izborom namirnica može utjecati na njezin tijek, ali nažalost ne i izliječiti. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i trans masnim kiselima uvelike šteti koži. Unos potrebnih nutrijenata u velikoj mjeri povezan je s izgledom kože, a brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršavaju kožne bolesti – objašnjava nutricionistica Ćosić.

Dodaje da se poboljšanje stanja kože može postići ograničenjem kalorija u prehrani te da je opaženo da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze. Potrebno je održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevno vježbati.

Prehrana bolesnika sa psorijazom trebala bi biti jednostavna i uravnotežena. Svakako se preporučuje smanjiti konzerviranu hranu jer su konzervansi poznati alergeni te opterećuju jetru – kaže nutricionistica Ćosić. Tu spadaju suhomesnati proizvodi, paštete s konzervansima, ali i konzervirani sokovi i gotova hrana.

Određene namirnice životinjskog podrijekla, poput maslaca, crvenog mesa (posebno svinjetine) i jaja, imaju negativan učinak na kožu oboljelih od psorijaze. Visoke doze C vitamina također su opasne, pa izbjegavajte mandarine, naranče, limun i grejp – savjetuje dipl. ing nutricionizma Sandra Marić Bulat. Dodaje da je važno jesti kuhanu, lakoprobavljiivu hranu, koja ima funkciju čišćenja te ne opterećuje bubrege i jetru.

Jedite što više svježeg voća i povrća radi hranjivih tvari, kao što su vitamini i minerali, potrebnih za podizanje imuniteta. Za kožu je značajan unos esencijalnih masnih kiselina (riba, orašati plodovi, sjemenke – lan, bučine sjemenke, sezam), vitamina B skupine (mahunarke, orašasto voće, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće) te probiotika – probiotičkih bakterija koje povoljno djeluju na mikrofloru crijeva, poboljšavaju rad probave, smanjuju rast štetnih bakterija i poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Nije dovoljno jesti jogurte jer nisu dovoljno obogaćeni probiotičkim bakterijama, nego je potrebno uzimati koncentrirane sojeve u obliku kapsula ili u prahu – kaže Ćosić.

Dodaje da se kod psorijaze preporučuje unošenje lecitina u prehranu koji se nalazi u soji, orasima, sjemenkama suncokreta i bundeve. Ne preporučuju se šećer, masnoće, masni sirevi, krumpir i grah te začini (papar, anis, cimet), paprika, senf, majoneza, kečap i vinski ocat.

  • Ne jedite crveno meso Crveno meso sadrži polinezasićenu masnu kiselinu, poznatu pod nazivom arahidonska kiselina, koja potiče stvaranje upalnih tvari i time pogoršava simptome bolesti.
  • Brza hrana šteti koži Bogata je zasićenim masnoćama, trans masnim kiselinama i šećerima koji mogu izazvati upalni proces.
  • Oprezno s citrusima Citrusno voće (limun, naranča, grejp) mogu negativno utjecati na simptome psorijaze jer djeluju kiselo u organizmu, objašnjava Sanja Ćosić.
  • Cink je odličan protiv suhoće Cink ima učinkovito djelovanje protiv ljuskanja, suhoće i crvenila. Nalazi se u cjelovitim žitaricama, grahu, mahunarkama i orašastim plodovima, kaže Sandra Marić Bulat.
  • Izbacite krumpir, rajčice, paprike Eliminacijom ovih namirnica iz iskustva oboljelih mogu se ublažiti simptomi bolesti, posebice kod psorijatičnog artritisa jer sadrže alkaloid, tvar koja djeluje na živce i mišiće, pa mogu utjecati na ljude osjetljive na alkaloid.
  • Izbjegavajte alkohol Istraživanja su pokazala da su samo dva do tri pića tjedno dovoljna da se pogoršaju simptomi bolesti.

 

Autor/Photo by: Daniela Piskać

 

Share this Post