rimski spa

Otkrijte Rimski spa: Drevnu kulturu kupanja i zdravlja

Rimski su carevi u toplice odlazili svakodnevno na odmor, po zdravlje i ljepotu. Rimski vojnici liječili rane zadobivene u bitkama, dok običan puk je uživajući u čarima vode i topline, održavao redovnu higijenu.

Znate li da se u Dioklecijanovoj palači u Splitu u doba starih Rimljana nalazio –  Rimski spa ili ljekovite toplice? Tradicionalni Rimski spa  sastojao se od niza prostorija u kojima se osim sauniranja i vježbalo.

RASKALAŠENE ZABAVE I BESKRAJNI UŽITCI

Rimski spa je služio i za proslave, zabave i opijanja rasklašenih rimskih careva, pa je svaki sadržavao i Vomitorij ili prostoriju za povraćanje. Scene egzotičnih interijera obloženih rimskim mozaikom, kipovima rimskih careva, naslikanih trbušnih plesačica, grožđa i vina su tipične za Rimski spa.

Otkrijte Rimski spa: Drevnu kulturu kupanja i zdravlja

SAUNIRANJE I KAKO SU TO RADILI RIMLJANI

Upoznajte kabine za sauniranje u okviru Rimskog spa – wellness koncepta koji se zbog svoje funkcionalnosti, ljepote interijera i opuštajućeg ugođaja mogu pronaći u brojnim wellness centrima i danas:

Tiepidarium – je suha kabina s keramičkim ergonomskim ležaljkama – grijanim na 37- 39ºC . Ove ugodne kupelji višestruko pogoduju zdravlju, posebno imunog sustava. Dužina boravka u  tiepidariumu zbog  umjerene temperature nije posebno ograničena. Ugodni i vitalizirajući efekti unutar kabina mogu se naizmjenično koristiti više sati. U tiepidariju boravi na početku programa sauniranja, kako bi se tijelo pripremilo za više temperature ili prije masaže da se opuste napeti mišići.

Laconium –  je  suha kupelj u kojoj iz grijanih zidova i klupa obloženih keramikom i rimskim mozaicima, temperatura u kabini dosiže do 60ºC, s malom relativnom vlažnosti zraka, uz blage kompozicije mirisa koji isparavaju iz ljekovitog bilja na peći koja služi za dodatno zagrijavanje kabine. Integrirano grijanje u zidovima i klupama prodire kroz kožu  te nježno zagrijava tijelo, a nakon 15 min korištenja, počinje se znojiti. Poslije 20 min korištenja preporučljivo je rashlađivanje kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i limfe u tijelu.

Caldarium – je vlažna ili parna kupelj, zidova i klupa obloženih keramikom i egzotičnim rimskim mozaicima. Temperatura unutar kabine je 42 – 48 ºC, a koncentracija pare oko 70%. Izvor pare je ukrasni detalj unutar kabine, također obložene kamenom/keramikom. Pod utjecajem zagrijavanja i parenja otvaraju se pore i hidratizira se koža, a inhalacijom se postiže pozitivan učinak na sluznice dišnih organa. Boravak u ovoj kabini je od 15 min do pola sata. Nakon boravka preporučuje se rashlađivanje i topli napitci.

Frigidarium – je ledeni bunar za rashlađivanje, u koji se ulazi niz ugrađene stepenice i polako uranja tijelo, nakon korištenja sauna kabina, te je iznimna atrakcija Rimskog spa.

‘Mens sana in corpore sano’ ili ‘zdrav duh u zdravome tijelu’ govori o važnosti tjelesne i mentalne kondicije u životu čovjeka, a  ‘Sanus per aquam’ je stara uzrečica – koja simbolizira kulturu kupanja i zdravlja iz vode u starih Rimljana.

Otkrijte Rimski spa: Drevnu kulturu kupanja i zdravlja

Pronađite Rimski spa u modernim wellnessima, opustite se, uživajte, osjetite dašak starih svjetova i njihove bogate kulture i tradicije kupanja. Prilikom korištenja sauna pridržavajte se pravila sauniranja i kućnog reda u saunama.

Autor: Jelica Popić, dr. med.

Foto by: romeing.it

Podijeli članak s prijateljima