Napravite prirodan tonik za čišćenje lica

Napravite prirodan tonik za čišćenje lica

Prirodan tonik za čišćenje lica koji možete napraviti kod kuće osigurava vam kvalitetu koju rijetko pronalazite u dućanima. Potrebno je malo sastojaka, nekoliko minuta i dobra volja kako bi vaše lice izgledalo čisto i svježe.

Svima nam se ponekad dogodi da zaboravimo očistiti lice od šminke prije nego što navečer odemo spavati, ali to nam ne bi smjelo prijeći u naviku. Ako ne očistimo lice prije spavanja, šminka koja stoji na licu isušuje kožu i šteti njezinom zdravlju.

Ako vam ne odgovaraju tonici za čišćenje lica koji su u ponudi na tržištu, ne brinite se, kod kuće možete napraviti vlastiti prirodni preparat za čišćenje šminke. Postupak je vrlo jednostavan.

Važno je pripaziti odgovara li tonik upravo vašem tipu kože, jer bi u suprotnome moglo doći do iritacije i oštećenja.

Za mješovitu kožu

Ovakvom tipu kože najbolje odgovara jabučni ocat, odnosno domaći tonik od jabučnog octa. Možete ga pripremiti na vrlo jednostavan način. Ono što vam je potrebno jesu voda i ocat.

Priprema: U jednu šalicu prokuhane, ali ohlađene vode dodajte jednu veliku žlicu jabučnog octa i sve skupa dobro promiješajte. Pripremljeni tonik nanesite na blazinicu te njime lagano očistite svoje lice od šminke, a zatim isperite svoje lice vodom.

Za masnu kožu

Za ovaj tip kože najviše odgovara tonik koji je napravljen od zelenog čaja i limuna.

Priprema: U šalicu ohlađenog čaja dodajte 3 male žlice limunova soka i sve skupa dobro promiješajte. Postupak je isti kao prethodni, nanesite tonik na blazinicu, očistite kožu te s nje uklonite suvišnu masnoću. Preporučuje se lice još jednom umiti običnom vodom.

 Za suhu kožu

Najbolji prirodni tonik za suhu kožu je tonik napravljen od mlijeka, limunova soka, banane i šećera u prahu.

Priprema: U posudu dodajte sitno nasjeckanu bananu, malo limunova soka, mrvicu šećera i mlijeka. Smjesu zatim prokuhajte, pričekajte zatim da postane mlaka te onda njome očistite lice. Nakon što očistite lice, isperite kožu običnom vodom.

Za normalnu kožu

Normalan tip kože je poprilično zahvalan i može podnijeti više vrsta sastojaka. Možete pripremiti tonik od kiselog vrhnja, limunova soka i žumanjka.

Priprema: U posudu stavite jedan žumanjak, malo kiselog vrhnja i nakapajte malo limunova soka. Sastojke dobro promiješajte sve dok se smjesa ne spoji, a zatim ju nanesite na blazinicu i tako očistite lice. To će vam oporaviti kožu od cjelodnevnog nošenja pudera i izlaganja vremenskim nepogodama. Kao i sve prethodne, smjesu isperite običnom vodom.

Tonik treba potrošiti u dva dana

Svi ovi tonici mogu se čuvati u hladnjaku, no morate znati kako ovakav tonik nema dugi rok trajanja kao što ga imaju kupovni. U hladnjaku može stajati svega nekoliko dana, ali nikako predugo. Nemojte dopustiti da se pokvari i radije ga napravite u malim količinama.

Idealno bi bilo tonik potrošiti u roku od dva dana kako biste bili potpuno sigurni da su sastojci i dalje svježi i pogodni za nanošenje na lice. Velika prednost ovih tonika je ta što je potpuno sigurno na lice nanositi prirodne sastojke, bez dodatnih kemikalija.

 

 

Autor/photo by: ljepota i zdravlje.hr

Share this Post