Najbolja hrana za lijepu i zdravu kožu

Najbolja hrana za lijepu i zdravu kožu

Godine se najbolje poznaju na koži koja postaje sve tanja i gubi svoju elastičnost. Hrana puno utječe na izgled kože stoga je važno jesti zdravo i uravnoteženo kako bi koža što duže zadržala svoj najbolji izgled. Kaže se da se koža „njeguje iznutra“, stoga je važno znati koja je najbolja hrana za lijepu i zdravu kožu.

Kelj i špinat

Kelj i špinat sadrže fitonutrijente koji pružaju dodatnu zaštitu od sunca. Špinat je posebno dobar jer sadrži nutrijente beta-karoten i lutein, za koje se pokazalo da poboljšavaju elastičnost kože. Kelj sadrži vitamin A koji pomaže u rastu stanica, te vitamin C koji obnavlja kožu i čini ju čvrstom.

Savjet: Pokušajte konzumirati oko 3 šalice zelenog lisnatog povrća tjedno.

Orasi i pistacije

Orasi i pistacije su bogat izvor vitamina B i E koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja stanica. Vitamin E je snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i oksidacije, te štiti od preranog starenja kože. Vitamin B potiče cirkulaciju i na taj način daje koži zdrav i mladenački sjaj.

Bobičasto voće i citrusi

Bobičasto voće obiluje antioksidansima koji su ključni za zdravlje kože. Ima savršenu kombinaciju vitamina C, vitamina E i antioksidansa. Citrusi obiluju vitaminom C koji je vrlo važan antioksidans za kožu. Vitamin C sudjeluje u stvaranju kolagena i elastina koji su važni za zdrav i zategnut izgled kože.

Jabuke

Poput citrusa, jabuke su također bogate vitaminom C koji je važan jer pomaže u proizvodnji kolagena.  Osim vitamina C, sadrže i vitamine A i E koji štite od slobodnih radikala, a bakar u jabukama pomaže u proizvodnji pigmenta melanina.

Ulje avokada

Ulje avokada potiče obnavljanje stanica, omekšava i hrani kožu te ju čini glatkom i sjajnom. Ulje avokada sadrži vitamine A, B1, B2, D, E i K te esencijalne masne kiseline. Vrlo je učinkovito u borbi protiv starenja jer hrani kožu i stimulira proizvodnju kolagenskih vlakana.

 

Autor/Photo by: kiwi.hr

 

Share this Post