Kako djeluje akupunktura?

Kako djeluje akupunktura?

Klasični orijentalni akupunkturisti stotinama godina objašnjavaju akupunkturu kao promjenu energije u sustavu provodnih puteva – akupunkturnih meridijana.

Promjene fiziološkog stanja tijela mogu biti izazvane kemijskim ili električnim putem. Kada je neki utjecaj na tijelo prenesen kemijski on ima određene karakteristike, naročito spor početak djelovanja. Akupunktura često djeluje veoma brzo, tako da znanstvenici traže i druge načine kojima se mogu promijeniti tjelesne funkcije: električnim promjenama koje se javljaju u živčanom sustavu. Klasični orijentalni akupunkturisti stotinama godina objašnjavaju akupunkturu kao promjenu energije u sustavu provodnih puteva – akupunkturnih meridijana. To su kanali koji povezuju organske sustave u tijelu. Različiti kanali su međusobno tako povezani da čitav sustav čini veoma kompleksnu mrežu.

Koreanac Kim Bon Hang tvrdi da je pronašao kanale i čestice koji formiraju akupunkturne meridijane, ali je pažljivo istraživanje pokazalo da je on samo ponovno otkrio već poznate kanale koji imaju drugu funkciju – a to su limfne žile. Nevjerojatno je da su generacije znanstvenika previdjele sustav prijenosnih puteva drugačiji od limfnih i krvnih žila i živaca. Mi se moramo osloniti na ove poznate strukture da bismo objasnili način na koji akupunkturni stimulansi djeluju na tijelo.

Što je to ‘indirektna bol’?

Veoma je dobro poznato da stanje funkcija unutarnjih organa može utjecati na kožu. Na primjer upala organa u abdomenu može dovesti do pojave boli na koži, dijelovima osjetljivim na dodir, pa čak i do mišićnog spazma u dijelu udaljenom od oboljelog organa. Krvne žile u koži također mogu biti napadnute i raširiti se ili skupiti. Bol koja se osjeti u nekom dijelu udaljenom od mjesta na kojem se ustvari odigrava patološka promjena naziva se „indirektna bol“. Tako se bol koja se javlja u nekom unutarnjem organu može indirektno osjetiti na koži. Na koži se odražavaju bolovi mišića ili zglobova kao i bolovi jednog dijela kože na drugom dijelu.

Klasični orijentalni akupunkturisti stotinama godina objašnjavaju akupunkturu kao promjenu energije u sustavu provodnih puteva – akupunkturnih meridijana.

Akupunkturna kao stimulacija izvana

Stimuliranje kože na različite načine može utjecati na funkciju unutarnjih organa. Na primjer nadraživanje kože ušnog kanala može dovesti do usporavanja rada srca, pa čak i do kolapsa. Utjecaj na tok krvi i pokretljivost crijeva može biti slično izazvan. Pretpostavlja se da na ovaj način djeluje i akupunkturna stimulacija na funkcije visceralnih organa i da mijenja reakcije tijela na okolinu. Uz to, dijelovi tijela i kože koji su pod anestezijom, koji se griju, hlade ili neznatno ozlijeđeni dijelovi kože često će djelovati tako da prestane bol u drugom dijelu tijela.

Opće je poznato da hladni sprejevi smanjuju mnoge mišićne bolove. Efikasne su i infracrvene lampe i drugi načini zagrijavanja. Određeni oblici suprotnog podražaja su stari kao i sama medicina. Kod njih se jak stimulans, čak i onaj bolni, primjenjuje na kožu bilo u blizini bolnog mjesta, bilo na nekom drugom mjestu. Kada se to uradi, smanjuje se izvorna bol i to smanjenje bola se zadržava duži period nakon toga. Stotinama godina u Britaniji je udaranje donjeg dijela leđa bodljikavim grančicama korišteno za liječenje bola u leđima. Korištena je i kopriva.

Drugi primjer suprotnog podražaja koji se koristi stoljećima sve do danas jest jednostavno trljanje povrijeđenog dijela. Svakodnevno iskustvo pokazuje da je ovo vrlo efikasan način smanjenja bola. Zapadna i orijentalna masaža djeluju na isti način kada se koriste za ublažavanje bolnih stanja. Mnoge tehnike masaže su veoma bliske akupunkturi jer stimuliraju dijelove kože bogate akupunkturnim točkama. Ako stimulacija jednog dijela kože može djelovati na živčanu stanicu i učiniti je manje sposobnom da prenese bolne impulse iz oboljelog dijela, osjećaj boli koji se javlja u mozgu bit će smanjen. Dijelovi kože koji daju najbolje reakcije prilikom stimulacije su akupunkturne točke.

Autor: wellness.hr

Share this Post