Joga za lice: Najprirodnija borba protiv bora

Joga za lice: Najprirodnija borba protiv bora

Joga lica sastoji se od serije vježbi za toniranje i jačanje mišića lica. Vježbe uključuju uvijanje jezika kako bi vibrirajući zvuci i pojačano zijevanje uposlili mišiće vilice. Ove vježbe uključuju i mnogo glasnog smijanja i slanje poljubaca. Opuštanje lica je važan dio joge, jer je ono indikator napetosti u ostatku tijela.

Predstavljamo vam neke od najpopularnijih vježbi za lice.

LAVLJE LICE

Udahnite lagano, bez prekida i stegnite sve mišiće tijela: prste na nogama, stražnjicu, pete – baš sve. Lagano izdahnite i pri ravnomjernom izdisaju opustite mišiće, isplazite jezik, proširite oči i otvorite ruke. Ponovite ovo tri puta. Prilikom posljednjeg ponavljanja pokušajte da se prilikom izdisaja zadržite u tom položaju 30 do 60 sekundi kako bi se vaš jezik dobro protegnuo. Ovo je odlična vježba za poticanje cirkulacije u licu i odlična metoda za opuštanje napetosti u predjelu vilice koja je uzročnik stvaranja bora.

INVERZIJA

Stanite uspravno sa široko raširenim nogama tako da nožni prsti budu okrenuti blago ka unutra. Sagnite se naprijed sve dok vrhom glave ne dodirnete pod. Nježno pritisnite bradu palčevima, a ostalim prstima obuhvatite obraze. Inverzije se preporučuju za dobar ten jer čine da se krvni tlak u glavi poveća pa tijelo reagira tako što će početi snižavati nivo krvnog tlak, srce usporava ritam što izrokuje širenje krvnih žila i opuštanje.

ZA UGLAĐENE OBRVE

Sjedite u bilo koju varijantu položaja lotusa, onu koja vam najviše odgovara i postavite kažiprste na vanjske rubove obrva. Zatim nježno pritiskajte i gurajte tako da se obrve udaljavaju jedna od druge i, istovremeno, zažmirite.

KAŽITE DOVIĐENJA BORAMA SMIJALICAMA

Ova vježba je odlična za bore koje se pojavljuju oko rubova očiju, tzv, bore smijalice. Ublažava duboke linije koje su nastale zbog škiljenja ili smijanja čineći ih manje primjetnim. Široko otvorite oči kao da ste iznenađeni ili preplašeni. Tokom vježbanja kožu lica rukama povucite prema natrag.

DVOSTRUKO UVIJANJE

Da biste razvili ton mišića lica istovremeno uvijajte tijelo i lice. Kada ste u uvijenom položaju podignite obraze i pritisnite usne u istom smjeru u kome se uvija vaše tijelo. Istovremeno, nježno pritišćite mišiće na suprotnoj strani lica. Ovo isto ponovite i sa suprotnom stranom.

Joga lica pomaže u održavanju emocionalne i fiziološke ravnoteže i umiruje um. Preporučuje se svim osobama uzrasta od 18 do 60 godina.

 

Autor/Photo by: zenasamja.me

Share this Post