holizam

Holizam i životna energija

Teorija o pet elemenata jedna je od najstarijih i najslavnijih u cjelokupnoj kineskoj mudrosti.

Primjenjuje se u istočnoj holističkoj medicini, makrobiotici, kao načinu prehrane, iako se istovremeno odnosi i na dom, kao i na okoliš. Životna se energija kreće na pet različitih načina, a pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda , simbolički prikazuju kretanje energije određenog tipa, pet načina kretanja energije:

1. širi se – drvo
2. uzdiže se – vatra
3. kruži – zemlja
4. skuplja se – metal
5. silazi – voda

Holizam i životna energija

Drvo
Simbolizira energiju koja se širi na sve strane (baš kao i drvo u proljeće), zelene je boje.

Vatra
Plamen vatre visoko se uzdiže u zrak. Vatra vibrira crveno-narančasto purpurnim tonovima.

Zemlja
Tu životna energija kruži oko svoje osi, boje se kreću u žuto smeđim tonovima, a godišnje doba je kasno ljeto.

Metal
Energija metala predstavlja energiju koja se skuplja prema unutra. Prisutan je u jeseni, a boje koje ga krase su bijela, siva, srebrna i metalik.

Voda
Tu je energija silazna, a prisutno je maksimalno mirovanje. Njezino godišnje doba je zima, a boja plava.

Chi kung vježbe 5 elemenata pokretima otvaraju protoke i stimuliraju chi vodeći ga po tako otvorenim energetskim putevima.

Vježbe se izvode opušteno, kontinuiranog pokreta, uz duboko disanje na nos. Svaka vježba izvedi se do broja koji odredi intuicija. Vježbe je preporučljivo voditi vedro, sa smješkom na licu.

KAKO SE IZVODE VJEŽBE?

Izvode se redom po zakonu pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal, voda. Ciklus se može započeti od elementa kojemu trenutno želimo posvetiti više pažnje: po trenutnom godišnjem dobu, dominantnoj emociji i zdravstvenom stanju. Ukoliko nema prioriteta, može se započeti od elementa vode i njime završiti ciklus. Bubrezima koji su u elementu vode, tradicionalna kineska medicina pridaje poseban značaj, nazivajući ih kraljevskim organima  čije su esencije uz zrak i hranu osnovni izvor energije našeg organizma.

Nakon  vježbe svakog elementa izvodi se relaksacija zauzimajući stabilan stojeći stav, udahom polako podižemo ruke a sa izdahom spuštamo uz otpuštanje emocije karakteristične za taj element:

  • Drvo: potisnuta agresija, depresija
  • Vatra: pretjerana radost
  • Zemlja: briga
  • Metal: tuga
  • Voda: strah

Zauzimamo stabilan stav i polažemo dlan na dlan na abdomenu: žene lijevi dlan na desni, muškarci obrnuto, opuštamo se i umirimo sklopljenih očiju.

Navedene chi kung vježbe dio su tjednih treninga koji se održavaju u Laurana spa wellness centru. Na tečaju za Voditelja psihofizičke relaksacije posvećuje im se velika pozornost, polaznici se osposobljavaju i za njihovo vođenje.

Redovitim izvođenjem chi kung vježbi 5 elemenata znatno se podiže ukupna vitalnost, emocije se stišavaju, zdravlje se obnavlja i održava.

Pogledajte video…

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Foto by: shiatsu-soba.hr

Podijeli članak s prijateljima