Facebook i/ili Instagram?

Facebook i/ili Instagram?

Nakon što uredno spojite Vaš Instagram profil na Facebook fan stranicu, moguće je paralelno oglašavati na Facebooku i na Instagramu – istovremeno.

Ovaj put pišemo o dvije društvene mreže. Facebook i Instagram u nekoliko su najpoznatijih društvenih mreža na cijelom svijetu. Facebook je društvena mreža nastala iz studentskog projekta davne 2004. godine. Mark Zuckerberg je pri početku svoje ideje radio „knjigu lica“ s fakulteta, a s financijskim ulaganjem projekt „Facebook“ se najprije razvio po svim sveučilištima na svijetu, a zatim i po cijelom svijetu daleko šire od studentske populacije. Instagram je besplatna aplikacija za dijeljenje fotografija i video sadržaja, osmišljena od strane mnogo manje poznatih Kevina Systroma i Mikea Kriegera. Ono što je za vas bitno je kakve veze imaju Facebook i Instagram?

Facebook je kupio Instagram za milijardu američkih dolara. 2012. godina udarila je temelje kompatibilnosti Facebooka i Instagrama. Instagram je sve do 2015. funkcionirao bez reklami, da bi tada na scenu nastupio Facebook. Ono što je danas omogućeno povezivanje je Facebook stranice i Instagram profila. Osim dosad poznatih „tab“ aplikacija većinom čisto prezentacijskih, sada se Facebook fan stranica svakog biznisa može povezati s Instagramom profilom biznisa!

Instagram je sve do 2015. godine funkcionirao bez reklami, da bi tada na scenu stupio Facebook.

Zašto je to praktično? Iz jednog dobrog razloga. Oglašavanja. Nakon što uredno spojite Vaš Instagram profil na Facebook fan stranicu, moguće je paralelno oglašavati na Facebooku i na Instagramu – istovremeno. Postoje parametri vrste postova i fotografija koje morate zadovoljiti, a ukoliko ste to učinili pri postavljanju Facebook oglasa prikazat će se „placement“ za Instagram. Pored standardna tri moguća oglašavanja (desktop i mobile news feed, desktop right column), Instagram je uskočio na treće mjesto. Tik ispred te desne kolumne na Facebooku.

Odgovor na pitanje iz naslova:

  1. Facebook i Instagram
  2. Facebook ili Instagram

Točan odgovor je a! Pokrenite oboje, oglašavajte se na Facebooku, a usput „placement“ postavite i na Instagram. Reklo bi se – dvije muhe jednim udarcem. Tako je, probajte!

Za detaljnije informacije ili savjete po pitanju društvenih mreža za vaš posao, popijte kavu – PRiLIKA je na ovom linku.

  1. PRiLIKA ima Instagram –> @prilika_komunikacije

Autor: Ante Fumić, PR konzultant

Podijeli s prijateljima