miteseri

Biljni maslaci – spas za suhu i osjetljivu kožu

S dolaskom hladnijih dana koža postaje suha, hrapava i ponegdje crvena i oštećena. Najbolje i najzdravije rješenje su prirodni maslaci i ulja. 

Već nakon prve primjene koža postaje glatka i prestaje zatezati, a nakon par dana mazanja suhoća i crvenilo nestaju!

SHEA MASLAC (Butyrospermum parkii) je svakako najpoznatiji maslac prirodne kozmetike i prvi izbor u njezi kože. Što zbog velike ljekovitosti, što zbog blagosti i široke primjene. Koristi se u njezi jako suhe kože i kože atopičara. Odlično štiti kožu od isušivanja pa se u Africi stoljećima koristio za osjetljivu kožu beba već od prvih dana nakon rođenja.

Shea maslac možemo nazvati vazelinom 21. stoljeća jer je prirodna zamjena za naftni derivat vazelin po svojoj zaštitnoj funkciji i po tome što pomaže kod atopijskog dermatitisa. Shea maslac hrani kožu i kosu, stvara zaštitni film, djeluje protuupalno. Regenerira kožu, zacjeljuje rane i prodire u dublje slojeve kože pa je odličan za tretiranje ožiljaka, za prevenciju strija u trudnoći te protiv bora.

Samo hladno prešani i nerafinirani shea maslac sadrži estere cimetne kiseline koji upijaju UV zrake pa je, uz ulja čileanske maline i čileanskog lješnjaka, jedan od glavnih sastojaka u pripravcima za sunčanje. Cimetna kiselina također potiče regeneraciju i djeluju protuupalno pa se primjenjuje kod raznih osipa, dermatitisa, psorijaze i seboreje.

Shea maslac koristi se u maslacima za njegu tijela i lica, kremama protiv bora, balzamima za usne, pakunzima za kosu, dječjoj kozmetici. Može popiti čak 30-50% biljnih ulja, a da ostane maslac. Također je vrlo zanimljivo da ne iritira kožu i NE sadrži alergene, za razliku od ulja masline, badema, marelice i macerata nevena na koje vrlo osjetljiva koža ipak može reagirati. Shea maslac je siguran i za najosjetljiviju kožu.

KOKOS (Cocos nucifera) je na sobnoj temperaturi, na oko 20 stupnjeva Celzijevih – maslac, ali se ljeti topi i postaje ulje. No, ako želimo da konačni proizvod bude maslac, može se pomiješati sa shea maslacem ili mango maslacem jer se oni ljeti ne tope. Hladno prešano i nerafinirano ulje kokosa ima vrlo ugodan miris po kokosu. Zasićene masne kiseline kojima obiluje lako prolaze kroz kožu i kosu.

Zato se kokos vrlo brzo upija i koži i kosi daje glatkoću i sjaj. Primjenjuje se u maslacima za tijelo, balzamima za usne, uljima i emulzijskim sustavima i pakunzima za kosu. Kreme s kokosom su lagane i prozračne, a zbog svojstva da se lako razmazuje odličan je sastojak pločica za masažu i njegu tijela.

Štiti kožu od isušivanja, kao i kakao maslac, ali ne stvara zaštitni film. Hidratizira, omekšava i obnavlja. Odličan je i za spravljanje macerata. Puno se koristi i u kulinarstvu; sjetite se samo zamamnih čupavaca ili Bountyja! Sve u svemu, prava poslastica za kožu i nepce!

Znate li da KAKAO MASLAC jedete svaki put kad uživate u čokoladi?! Kakao maslac (Theobroma cacao) jedan je od najpoznatijih maslaca u prirodnoj kozmetici, uz shea maslac i kokos. Kakao maslac može biti rafinirani žuti, gotovo bez mirisa koji koristi farmaceutska industrija; nerafinirani žuti (filtrirani), diskretnog mirisa te nerafinirani smeđi (čokoladni) snažnog mirisa i okusa čokolade. Mmm!

Kakao maslac se lako topi na temperaturi ljudskog tijela pa je odličan za izradu maslaca i krema za njegu tijela i masažu te balzama za usne. Stvara zaštitni film na koži koji štiti od isušivanja i blago je vodootporan pa se koristi i u sredstvima za sunčanje. Daje glatkoću, omekšava i hrani suhu i dehidriranu kožu, primjenjuje se kod strija, ožiljaka i opeklina. Pripravke spravljene s kakao maslacem trebalo bi zvati kolačićima, a ne kremama, pogotovo u kombinaciji s orašastim uljima ili citrusnim eteričnim uljima. Još jedna kozmetička poslastica!

MANGO MASLAC (Mangifera indica) bijele je boje i neutralnog mirisa pa svoju primjenu nalazi u brojnim pripravcima: balzamima i maslacima za masažu, balzamima za usne i zaštitnim kremama, pakunzima za kosu i sapunima. Dobro se upija u kožu i, kao većina maslaca, dobro štiti od isušivanja, što ga čini pogodnim za njegu suhe kože. Karakterizira ga laka mazivost i bogata tekstura pa je odličan u maslacima za tijelo i pločicama za masažu.

Sapuni spravljeni od mangovog maslaca dobro se pjene i nježni su za kožu. Prednost pred shea maslacem mu je što nikada ne stvara grudice, a tali se na višoj temperaturi pa tvori čvršće maslace. Dobra je i lagana zamjena za ljude kojima smeta težina i filmogenost kakao maslaca.

Masažna pločica COOKIE
Divne 100% prirodne, ručno rađene i zdrave mazalice sada imamo i u obliku KOLAČIĆA! Oduševit će vas svojim izgledom, mirisom i ljekovitošću. Spravljeni su od ljekovitih nerafiniranih i hladno prešanih ulja i maslaca te kvalitetnih eteričnih ulja. Mažu se na još lagano vlažnu kožu nakon tuširanja i ostavljaju je glatkom, nahranjenom, zdravom i mirisnom! Još ako imate nekoga da vas izmasira, uživanju nema kraja!

Autor: alternativa.hr

Share this Post