Aromaterapija – iskustvo za potpun doživljaj u kupaonici

Ako i nisu na prvom mjestu, aromaterapija i mirisne svijeće zasigurno se nalaze pri samom vrhu želja za mali odmor u kupaonici.

 Aromaterapija je odličan put za relaksaciju. U kombinaciji s toplom kupkom, ona pruža siguran oporavak organizma i nadahnjuje novom snagom.

Wellness centri aromaterapiji posvećuju posebnu pažnju. Klijentu se pristupa kao individui s posebnim potrebama i željama kojoj se u potpunosti posvećuje pažnja kako bi se svaki djelić organizma dotaknuo i u njega udahnuo čarobni svijet aromaterapije. Masaža kao glavni dio aromaterapije, može biti zaključena opuštajućom kupkom. Tretman se provodi u ugodnoj atmosferi koju vrlo često upotpunjuje diskretna glazba i mirisne svijeće.

Bogatstvo ponude proizvoda za aromaterapiju u tolikoj je mjeri razvijeno da je izbor očaravajući. Pjene, latice, ulja, razni mirisi, svijeće i sapuni – sve to ulazi u zbir proizvoda koji su stvoreni za opuštanje. Uz malo mašte i odvojenog vremena, kupaonica može postati malo carstvo aromaterapije. Naravno, odluka mora pasti na izbor tipa aromaterapije i što se njome želi postići.
Aromaterapija uz svijeće svakako je dobar izbor za ljude koji žele uživati u njoj, ali ujedno ne žele poslije tretmana vrijeme provoditi čisteći kadu od latica, ostataka eteričnog ulja i sl. Mirisne svijeće pružaju osjećaj smirenosti. Istovremeno se može zapaliti nekoliko svijeća istog mirisa. Biraju li se različiti mirisi, potrebno je obratiti pažnju na intenzitete i jačinu mirisa tj. aromatične svijeće moraju biti pomno odabrane kako ne bi došlo do neželjenih efekata. Atmosfera u kupaonici mora biti ugodna, a tome će najviše doprinijeti dobra organiziranost, ali i želja za opuštanjem.

Kada govorimo o aromaterapiji u vlastitoj kupaonici, nema vjerojatno ništa ljepše od mirisne i hranjive aromaterapijske kupke. Većina obožavatelja aromaterapije slaže se s činjenicom kako neke kupke djeluju na potpunu relaksaciju organizma, a neke druge na povratak snage. Tako kupka lavande, vanilije ili limuna pomaže boljem snu. Za jutarnju kupku savjetuje se korištenje eteričnih ulja ružmarina i paprene metvice. Bosiljak pak djeluje stimulativno, poboljšava koncentraciju, ali se ne smije koristiti u trudnoći.
Jasmin i ylang ylang djeluju kao afrodizijak. Za smirenje živaca odličan izbor je bergamot i sandalovina dok ulje ruže djeluje antiseptički, smirujuće i antidepresivno.

No, kod kupnje preparata za kućnu aromaterapiju mora se voditi računa da svi aromatični preparati nisu pripravljeni na jednak način te o proizvođaču i sastavu proizvoda. Isto tako, uvijek je potrebno pridržavati se uputa o korištenju eteričnih ulja. Princip „sam svoj majstor“ kada su u pitanju ti preparati jednostavno ne dolazi u obzir jer su eterična ulja vrlo koncentrirana. Eventualno prekoračenje dopuštenih doza može uzrokovati ozbiljne zdravstvene smetnje! Naravno, pametnije je eterična ulja kupovati u specijaliziranim trgovinama gdje se uvijek može dobiti preporuka stručnjaka aromaterapeuta.
Danas se aromaterapija primjenjuje na razne načine, no jedno je sigurno – principi koji su bili poznati još od davnina i u 21. stoljeću jednako su priznati i uspješni. Možemo reći kako se tehnika dobivanja eteričnih ulja nije mijenjala te je upravo u tome sva čar tih malih mirisnih rapsodija. Ljekovito bilje je oduvijek bilo i ostalo čovjekov pouzdan partner u očuvanju zdravlja. Eterična ulja ili aromatične esencije (prirodni ekstrakti) zavladali su svijetom, ali na najbolji mogući način. Predstavljajući zdravlje, čovjekov duh, snagu, um i tijelo aromaterapija gotovo je neophodan mali tretman koji je potreban svakom modernom čovjeku. Stres i napetosti u tolikoj mjeri troše organizam da toga nismo ni svjesni pa je aromaterapija vrlo dobar lijek. Također, ona se danas promatra kao svojevrstan sociološko-kultorološki povratak izvornoj prirodi. Što to znači? Čovjek se ponovno okrenuo prirodi, svim njezinim kvalitetama i prednostima. Na ljestvici prioriteta koji su nužni za očuvanje zdravlja ljekovito bilje nalazi se na prvom mjestu. Načela aromaterapije treba poznavati, ali kada se jednom steknu određene vještine i znanja, ona postaje nezamjenjiva komponenta životnog stila iz čega proizlazi nadahnuće, zdravlje i optimizam. Naravno, ona je postala djelotvoran čimbenik svladavanja stresa i tjeskobe.

Uživanje u aromaterapiji pruža izniman osjećaj ugode i organizmu daje snagu koja je neophodna za svakodnevnu jurnjavu i obaveze koje se neprestano gomilaju. Kupaonica koja je zablistala u mirisu aromatičnih svijeća i eteričnih ulja može biti pravi mali wellness iz „kućne radinosti“ koji će zaključiti naporan radni dan i potaknuti na bolje raspoloženje i miran san.
Naravno, s aromaterapijom se može započeti i novi radni dan.

Izvor:  mojakupaonica

Share this Post