agran

Kako arganovo ulje utječe na vaše zdravlje

O neprocjenjivim učincima arganovog ulja na kožu, nokte i kosu informirali smo vas u prethodnim člancima. Mnogi su odbacili konvencionalne kozmetičke proizvode jer smatraju da arganovo ulje postiže bolje rezultate. Nakon upotrebe, koža je mekana, svilenkasta i sjajna, bore postaju manje vidljive, nokti lijepi, a kosa je mekša, zdravija i poslušnija. Jeste li znali da se arganovo ulje također može konzumirati i na drugačiji način? Zbog svojih ljekovitih sojstva i ugodnog okusa ostavlja trag u svakoj kuhinji.

Stablo argana raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Ulje se dobiva hladnim tiještenjem arganovih plodova. Marokanci ga tisućljećima koriste u ljekovite svrhe, a o njegovoj učinkovitosti svjedoče mnoga istraživanja. Sadrži 80 % nezasićenih masnih kiselina i visoku razinu vitamin E.

  1. POMAŽE U REGULACIJI KRVNOG TLAKA

Redovita konzumacija arganovog ulja smanjuje rizik od hipertenzije. Istraživanja dokazuju da sudionici koji su redovito konzumirali arganovo ulje imaju dvostruko manje izgleda da imaju problema s visokim krvnim tlakom, za razliku od onih koji ga nisu konzumirali.

  1. SNIŽAVA RAZINU KOLESTEROLA

Konzumiranjem najmanje tri žlice arganovog ulja dnevno znatno smanjuje razinu lošeg kolesterola. Prvi rezultati očekuju se već nakon mjesec dana redovitog konzumiranja.

  1. KORISTAN JE ZA DIJABETIČARE

U Maroku, arganovo ulje se koristi za liječenje dijabetesa. Istraživanja dokazuju da arganovo ulje smanjuje otpornost na inzulin. To bi trebalo pomoći spriječiti dijabetes i smanjiti štetne učinke prehrane koja uključuje mnogo loših ugljikohidrata.

  1. SMANJUJE RIZIK OD RAKA PROSTATE

Arganovo ulje usporava rast stanica raka u prostati. Arganovo ulje je bogato vitaminom E koji djeluje kao antioksidans, a njegova protuupalna svojstva su od iznimne važnosti za vaše zdravlje.

Ako vam je okus arganovo ulje prejak, na ovaj način možete pripremiti odličan preljev za salatu: pomiješajte ½ šalice djevičanskog maslinovog ulja, 1/3 jabučnog octa, 2 žlice arganovog ulja, 2 žlice meda i jednu žlicu senfa. Preljev čuvajte u hladnjaku.

MAROKANCI ARGANOVO ULJE KORISTI ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJIH UMAKA AMLOU

Sastojci:

  • 200 grama badema
  • 180 ml arganovog ulja
  • 3-4 žlice meda, kojeg ste prethodno malo zagrijali
  • prstohvat soli

Postupak:

U pećnici, zagrijanoj na 200 celzijevih stupnjeva, pecite bademe oko 10-15 minuta da postanu smeđi. Ostavite da se ohlade, a zatim ih pažljivo sameljite kako biste dobili pastu. Uz miješanje, postupno dodajte arganovo ulje. Smjesu možete obogatiti s malo meda. Umak se koristi tako da u njega umačate kruh.

Dobar tek!

Autor: Aroma Herbal

Share this Post