O neprocjenjivim učincima arganovog ulja na kožu, nokte i kosu informirali smo vas u prethodnim člancima. Mnogi su odbacili konvencionalne kozmetičke proizvode jer smatraju da arganovo ulje postiže bolje rezultate. Nakon upotrebe, koža je mekana, svilenkasta i sjajna, bore postaju manje vidljive, nokti lijepi, a kosa je mekša, zdravija i poslušnija. Jeste li znali da se arganovo ulje također može konzumirati i na drugačiji način? Zbog svojih ljekovitih sojstva i ugodnog okusa ostavlja trag u svakoj kuhinji.
Stablo argana raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Ulje se dobiva hladnim tiještenjem arganovih plodova. Marokanci ga tisućljećima koriste u ljekovite svrhe, a o njegovoj učinkovitosti svjedoče mnoga istraživanja. Sadrži 80 % nezasićenih masnih kiselina i visoku razinu vitamin E.
- POMAŽE U REGULACIJI KRVNOG TLAKA
Redovita konzumacija arganovog ulja smanjuje rizik od hipertenzije. Istraživanja dokazuju da sudionici koji su redovito konzumirali arganovo ulje imaju dvostruko manje izgleda da imaju problema s visokim krvnim tlakom, za razliku od onih koji ga nisu konzumirali.
- SNIŽAVA RAZINU KOLESTEROLA
Konzumiranjem najmanje tri žlice arganovog ulja dnevno znatno smanjuje razinu lošeg kolesterola. Prvi rezultati očekuju se već nakon mjesec dana redovitog konzumiranja.
- KORISTAN JE ZA DIJABETIČARE
U Maroku, arganovo ulje se koristi za liječenje dijabetesa. Istraživanja dokazuju da arganovo ulje smanjuje otpornost na inzulin. To bi trebalo pomoći spriječiti dijabetes i smanjiti štetne učinke prehrane koja uključuje mnogo loših ugljikohidrata.
- SMANJUJE RIZIK OD RAKA PROSTATE
Arganovo ulje usporava rast stanica raka u prostati. Arganovo ulje je bogato vitaminom E koji djeluje kao antioksidans, a njegova protuupalna svojstva su od iznimne važnosti za vaše zdravlje.
Ako vam je okus arganovo ulje prejak, na ovaj način možete pripremiti odličan preljev za salatu: pomiješajte ½ šalice djevičanskog maslinovog ulja, 1/3 jabučnog octa, 2 žlice arganovog ulja, 2 žlice meda i jednu žlicu senfa. Preljev čuvajte u hladnjaku.
MAROKANCI ARGANOVO ULJE KORISTI ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJIH UMAKA AMLOU
Sastojci:
- 200 grama badema
- 180 ml arganovog ulja
- 3-4 žlice meda, kojeg ste prethodno malo zagrijali
- prstohvat soli
Postupak:
U pećnici, zagrijanoj na 200 celzijevih stupnjeva, pecite bademe oko 10-15 minuta da postanu smeđi. Ostavite da se ohlade, a zatim ih pažljivo sameljite kako biste dobili pastu. Uz miješanje, postupno dodajte arganovo ulje. Smjesu možete obogatiti s malo meda. Umak se koristi tako da u njega umačate kruh.
Dobar tek!
Autor: Aroma Herbal
Share this Post