Rižoto od kozica, koromača i sušenih rajčica

Anita će vas naučit dvije, tri o pripremi savršenog rižota, a zatim vas sjajnim okusima rižota od kozica odvesti na neko zbilja posebno mjesto…

Osnova dobrog rižota: vrlo fino i jednoliko nasjeckati luk za dinstanje, popržiti rižu, zalijevati je vinom i temeljcem dok ne dobijete dobru teksturu (ne prekuhanu, ne pregustu i svakako kremastu) te dodati dobar parmezan i maslac na kraju. Što god da dodate rižotu (povrće, meso, plodove mora), bit će dobar.

Umjesto domaćeg temeljca možete koristiti i kupovni povrtni temeljac ili vruću vodu, ali okus je neusporediv, posebno u rižotu s plodovima mora.

Na isti način možete pripremiti i rižoto od škampi.

Za pripremu temeljca trebat će vam:

  • ½ kg svježih kozica
  • korjenasto povrće: 1 mrkva, mala glavica luka, grančica celera
  • 3-4 režnja češnjaka
  • peršin sol
  • papar

Pripremite kozice:

  1. Rukama odvojite repove od glava. Repove očistite od ljuski. Stavite ih u zdjelicu prekrivenu folijom, spremite u frižider i sačuvajte za kraj kuhanja.
  2. Glave i ljuske kozica stavite u lonac, dodajte nasjeckanu mrkvu, celer, luk, češnjak i začine. Prekrijte hladnom vodom (neka vode bude oko 2 prsta iznad kozica i povrća) i zakuhajte. Smanjite vatru i lagano krčkajte oko pola sata.
  3. Nakon 15-20 minuta kuhanja, počnite pripremati rižoto.
  4. Ako vam ostane temeljca nakon kuhanja, ohladite ga, ocijedite i zamrznite te koristite u nekoj drugoj prilici.

Za rižoto će vam trebati:

  • 1 mala glavica luka
  • 1 glavica koromača
  • 200 g riže
  • 5-6 sušenih rajčica iz ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 25 g maslaca
  • Sol
  • Papar
  • svježi peršin
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Vrlo fino nasjeckajte luk i koromač. Zagrijte maslinovo ulje i dinstajte ih na laganoj vatri dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Malo posolite i dodajte sitno nasjeckane sušene rajčice.
  2. Na luk i koromač dodajte rižu i tostirajte je 2-3 minute. Zalijte bijelim vinom i pričekajte da alkohol ispari, a riža upije tekućinu. Dodajite malo po malo vrući procijeđeni temeljac, stalno miješajući: kad dodate malo temeljca, sačekajte da ga riža upije pa dodajte još, sve dok se riža ne skuha. Provjerite ima li dovoljno soli. Neka vam rižoto bude kremast, skoro tekuć. Dok ga zgotovite, još će se zgusnuti.
  3. 2-3 minute pred kraj kuhanja u rižoto ubacite očišćene repove kozica. Čim pobijele, gotove su. Nemojte ih prekuhati.
  4. Maknite rižoto s vatre, umiješajte peršin, parmezan i maslac. Poklopite i ostavite da miruje 3-4 minute. Poslužite odmah, uz bijelo vino, parmezan i salatu!

Autor/Photo by: Anita Karaman

Share this Post