Riža na salatu – idealan ljetni obrok bez puno muke i truda

Riži možete dodati komatiče tune ili mesa, hrskavo povrće i preljev po želji. Odlično će se sljubiti s vinskim octom i mješavinom začina, a ako vam bude prekiselo, ublažite s malo šećera.

Salata od riže idealan je ljetni obrok jer ne zahtijeva puno vremena za pripremu. U salatu možete ubaciti sve što želite jer joj je okus blag, a može stajati u hladnjaku dok ne ogladnite.

Za salatu zrna riže kuhajte u vreloj vodi i brzo ocijedite tako da zrnje ostane “al dente” pa začinite prema daljnjem receptu. Odlična baza za salatu od riže su komadići pečenog mesa koje vam je ostalo od ručka. Dodajte im zelenog povrća poput salate ili špinata nešto hladno i hrskavo poput komadića sirove mrkve, krastavca, tikvice ili čak jabuke ili kruške. Neka se u salati nađe i nešto hladno i kremasto poput sira.

Možete joj dodati i kockice avokada, suho voće, grill povrće ili kuhanu brokulu. Na kraju dodajte umak po želji. Za dašak egzotike kombinirajte smeđu rižu, pržene lješnjake i komadiće naranče. Za ukusnu salatu od tune rižu skuhajte u lagano posoljenoj vodi, ocijedite, isperite hladnom vodom i ponovno ocijedite. P

apriku, krastavac i rajčice očistite od sjemenki i izrežite na ploške. Ocijedite tunjevinu i umiješajte je u rižu s komadićima povrća. Stavite u posudu i prelijte marinadom od vinskog octa, ulja, sjeckanog vlasca, peršina, zgnječenog češnjaka, soli i metvice. Ako je salata prekisela, dodajte malo šećera po potrebi.

Dobro je promiješajte i ostavite desetak minuta na hladnom kako bi se svi sastojci proželi marinadom. Tunu možete zamijeniti i mesom te po želji dodati kuhana jaja, feta sir, očišćene masline ili druge dodatke koje volite.

Salata s piletinom

Sastojci: 

  • 2 komada pilećih prsa
  • žlica maslinovog ulja
  • 1 i 1/2 šalice riže
  • crvena paprika
  • šalica cherry rajčica
  • mladi luk
  • šalica feta sira
  • pola šalice svježeg bosiljka
  • sok jedne limete
  • sok jednog limuna
  • 2 čajne žličice maslinova ulja
  • sol i papar

Priprema:  Začinite pileća prsa i ispecite ih na maslinovu ulju pa pustite da se malo ohladi. Narežite povrće i stavite u veliku zdjelu. Dodajte skuhanu rižu i piletinu, sir, bosiljak, sok limuna i limete te maslinovo ulje. Posolite i popaprite pa dobro promiješajte.

Salata od riže, mrkve i mahuna

Sastojci: 

  • 150 g riže
  • 2 rajčice
  • 200 g mahuna
  • 200 g mrkve
  • Peršin
  • preljev: 1/2 dl vinskog octa, 1/2 dl maslinova ulja, češanj češnjaka, metvica, malo šećera, sol, papar

Priprema: Rižu skuhajte u lagano posoljenoj vodi. Ocijedite, isperite hladnom vodom i ponovno ocijedite. Rajčice očistite od sjemenki i izrežite na kocke. U zavreloj vodi blanširajte mahune i mrkve oko 10 minuta. Ocijedite i stavite u posudu s rižom, dodajte rajčice i sjeckani peršin. U staklenci ili manjem shakeru izmiješajte sastojke za preljev te začinite salatu.  Dobro je promiješajte i ostavite 10 minuta na hladno mjesto kako bi se svi sastojci proželi.

 

Autor/Photo by: Lana Radišić

Share this Post