Piletina na mediteranski način

Piletina na mediteranski način

 

Na sam spomen mediteranskog i onog što čini ta kuhinja, prva asocijacija koja mi pada na pamet su ribe, račići, inćuni, školjke ili masline, ali osim toga, ta kuhinja krije i vrlo zanimljive kombinacije s drugim vrstama mesa, poput ove sočne piletine u ukusnom umaku od rajčice.

Pileća kaserola je jelo koje smo radili kao dio blogerske igre Kuvarijacije, a po ovom receptu. Ukusno, sočno meso prvo preprženo na maslinovu ulju, a zatim i zapečeno s umakom od rajčice s dodatkom mladog boba. Poslužila sam ga po receptu, uz spiralnu tjesteninu.

Sastojci:

  • dvije žlice maslinovog ulja
  • osam pilećih bataka
  • jedan luk, nasjeckan
  • tri štapića celera, nasjeckana na debljinu 2 cm
  • dva zgnječena češnja češnjaka
  • 200 g šampinjona, deblje narezana
  • dva puta po 400 g nasjeckanih pelata iz limenke
  • jedna pileća kocka
  • 150 g smrznutog mladog boba
  • jedna žlica svježeg lišća timijana ili majčine dušice
  • svježe mljeveni papar
  • 200 g fussila (spiralne tjestenine), po želji

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Stavite ulje u ne prijanjajuću tavu i zagrijte ga na srednje jaku toplinu. Dodajte piletinu i pecite uz stalno okretanje, pet minuta ili dok ne dobije lijepu smeđu boju. Premjestite ju u vatrostalnu posudu zapremine dvije litre.
  2. Na preostalo maslinovo ulje dodajte luk i celer, kuhajte i miješajte dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i gljive, pa dalje kuhajte miješajući dok i gljive ne omekšaju. Dodajte rajčice i pileću kocku te prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte u lim za pečenje s piletinom.
  3. Prekrijte lim poklopcem ili alu folijom i sve zapecite 35 minuta u zagrijanoj pećnici, dok piletina ne omekša. Zatim u lim dodajte bob i timijan i još kuhajte dok grah ne omekša. Izvadite jelo iz pećnice, kušajte i po želji popaprite.
  4. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente ili po uputi na pakiranju. Procijedite ju.
  5. Jelo poslužite uz prokuhanu spiralnu tjesteninu.

Moram napomenuti da sam ja napravila male izmjene od originalnog recepta, pa sam bob prije dodavanja u lim za pečenje prokuhala otprilike 30-tak minuta i tek tada ga dodala piletini i rajčici… Prefino!

 

Autor/Photo by: Nada Duhović/ordinacija.vecernji.hr

Share this Post