popic

Novogodišnja poruka urednice portala

Svim ljudima dobre volje sretna Nova godina – proizvoljno određen trenutak za novi početak. Najpoznatija novogodišnja rezolucija: “U Novoj godini ću sve promjeniti, počinjem se baviti sportom, idem na dijetu, pravilno ću se hraniti, popraviti odnose, više misliti na sebe ili druge…” , ne može polučiti rezultate i zadovoljstvo samim sobom, ukoliko ne otkrijemo i priznamo sebi što je to što nas spriječava da “krenemo i stignemo sa mjesta na kojem jesmo – do mjesta gdje možemo i želimo biti“

Kažu da ne možemo promjeniti prošlost, iako ja mislim da vrijedi promotriti kako svakodnevno provodimo život, da bismo otkrili što ne želimo ponavljati ili što trebamo mjenjati. Život je upravo ono što mi svakog dana radimo „Kako provodimo dane, tako provodimo i svoje živote“.

Skloni smo idealizirati i zamišljati idealan život kako bi pobjegli od onoga u kojem jesmo. I to radimo jer ne možemo podnijeti „To nam je kako nam je“.

Nitko ne može da se vrati i promjeni početak, ali svatko može danas da započne da piše novi kraj.Maria Robinson

Prvi korak u novi život neka bude pogled na kartu: Gdje se sada nalazimo? Drugi korak je naravno izbor cilja: Kamo želimo stići? Nastavak je jednostavan: treba pronaći put od točke A (sadašnjeg stanja) do točke B (ostvarenja odluka i želja).

Uradimo ove Nove godine  nešto da nam bude bolje ovdje i sada. Odbacimo „štake idealnog“ da bi se više fokusirali na život koji živimo. Naše fantazije su odraz slabosti. Uradimo nešto da želje postanu realnost. Postanimo gospodari svoje sudbine i ostvarit ćemo dvostruku korist. Prvo, kada se odbace  neralni ciljevi i fantazije o drugom životu,  veća je  vjerovatnost da ćemo se više fokusirati na ovaj. Ništa nije tako djelotvorno kao kada se odbace „štake idealnog“. Drugo, osjetit ćemo  život onakvim kakav zaista jeste i uživati u svakom njegovom trenutku.

Stoga započnimo već prvih dana Nove godine. Dobro je napraviti listu problema i utvrditi koji nam je najveći problem. Kada se riješi  najveći, većina ostalih problema će jednostavno “nestati”.   Često je jedan problem uzrok većine ostalih problema. Pronaći i riješiti svoj najveći problem pomaže da sva buduća postignuća budu neusporedivo veća.

I na kraju predlažem izjavu:

Draga Stara godino, hvala ti na svim životnim lekcijama. Draga Nova godino, spremna sam za promjene i novi početak.Jelica Popić, dr.med., urednica portala

Autor: Jelica Popić, dr.med., ravnateljica Učilišta Lovran  i urednica portala wellness.hr

Share this Post