Kolač sa smokvama i malinama

Fina kombinacija slatkih smokava i kislkastih malina u aromaticnom tijestu .

Sastojci

Biskvit

  • 16 svježih smokava
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 150 g smedjeg secera
  • 2 jaja
  • 1 Vanilin šećer
  • 125 g glatkog brašna
  • 75 g samljevenih badema
  • 1 zlicica praška za pecivo
  • 100 ml čvrstog jogurta
  • 200 g malina
  • prstohvat soli

Posip

  • 50 g glatkog brašna
  • 25 g putera/maslaca
  • 35 g smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 30 g listića badema

Priprema

  1. Moje smokve su bile jako malene i zato izgleda da ih je puno , ako su vase srednje ili vece bice vam dovoljno 10-12 komada . Smokvama odstrani peteljke , pa polovicu nasjeckaj na manje komade , a drugu polovicu prerezi na pola . Ostavi sa strane , pa napravi posip tako sto ces svesastojke osim badema dobro izmijesati dok maslac potpuno ne utrljas u brasno i secer.
  2. Kalup sa obrucem promjera 24 cm oblozi papirom za pecenje ili premazi maslacem i pospi brasnom . U zdjelu za mijesanje pjenasto izmiksaj maslac , secer , vaniliju i sol , pa dodaj jaja jedno po jedno . Brasno , bademe i prasak za pecivo pomijesaj , pa ovu smjesu dodaj u smjesu sa jajima u tri navrata naizmjenice sa jogurtom . Na kraju u tijesto umijesaj nasjeckane smokve i 1/3 malina .
  3. Dobiveno tijesto prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj . Po cijeloj  povrsini ravnomjerno rasporedi polutke smokava i drugu trecinu malina . Sve pospi posipom , ostatkom malina i listicima badema .
  4. Peci kolac u zagrijanoj pecnici na 160 stupnjeva 75-80 min . Probaj cackalicom , pa ako nije dovoljno pecen produzi pecenje za jos 10-tak min . Ako vam se cini da je kolac dosta porumenio prekrijte ga folijom .
  5. Peceni kolac izvadi iz pecnice i pusti da se hladiu kalupu 15 min , pa ga tek onda izvadi iz kalupa i prebaci na servirni tanjur . Pusti da se tako ohladi . Prije posluzivanja kolac lagano pospite secerom u prahu.

 

Autor/Photo by: LuAnn 

Share this Post