kneipp

Kneipp terapije u wellnessu

Kneipp naizmjenične toplo hladne kupke su vrlo efikasna metoda očuvanja zdravlja koja se primjenjuje u modernim wellness centrima

Ovu ljekovitu metodu je razvio bavarski svećenik i naturopatski liječnik Sebastian Kneipp (1821.- 1897.) radeći na osobnom zdravlju. Naime Kneipp je obolio od tuberkuloze te je tražeći lijek otkrio ljekovitost hladne vode. Mjesec dana se prema uputama iz starih spisa, svakodnevno kupao u hladnom Dunavu i to zimi. Nakon provedene kure njegov je organizam ojačao i tuberkuloza se povukla, te je nastavio proučavati utjecaj hidroterapije i toplo hladnih kupki na zdravlje i liječenje bolesti.

Ljekovite metode

Na temelju vlastitog iskustva svećenik Sebastian Kneipp je razvio petodijelni terapijski sustav:

  • terapije vodom – hidroterapije
  • terapije ljekovitim biljem – fitoterapije
  • terapije kretanja i vježbi
  • terapije zdravom hranom
  • savjeti za zdrav život.

Kneipp je najpoznatiji po hidroterapiji. Njegove spoznaje o ljekovitosti vode bile su revolucionarne, a metode liječenja vodom priznate su, te se i danas koriste u kombinaciji s metodama službene medicine. Hidroterapija uključuje upotrebu vode u rasponu od hladne do vruće koje u izmjenama potiču i stimuliraju živce, krvne žile i unutarnje organe.

Do današnjeg dana napisano je više od stotinu znanstvenih radova koji potvrđuju učinkovitost Kneippove terapije vodom, odnosno njegova principa po kojem voda, posebno ona hladna, podiže obrambene snage organizma i vrlo je učinkovita kod oboljenja krvožilnog sustava, artritisa, reume, migrene, pa i stresa.

Blagodati Kneippa u wellnessu

Danas se u cijelom svijetu, naročito u wellness centrima i lječilištima, koriste blagodati Kneippovih holističkih metoda.

Kneipp je razvio niz metoda upotrebe vode u liječenju koji uključuje: naizmjenična toplo-hladna polijevanja vodom, naizmjenične toplo-hladne kupke dijelova tijela ili cijelog tijela, polaganje toplo-hladnih obloga na dijelove tijela do hodanja bosim nogama po mokroj travi.

Kneipp terapije možete koristiti jednokratno u svrhu psihofizičkog opuštanja ili kao terapiju kroz ciklus od 10 – 20 dolazaka i to svakodnevno. Evo koje su…

1. Kneipp polijevanje

Provodi se gumenim crijevima sa toplom i hladnom vodom kojim Vas maseri kupeljari i wellness terapeuti naizmjenično polijevaju, dok stojite i to kroz 10-12 minuta. Polijevanje se provodi od ramena naniže do stopala. Polijevanje započinje sa temperaturom vode od 36 stupnjeva C., te se temperatura smanjuje postepeno do 20, a potom i do 15 stupnjeva C.

2. Kneipp vodeni potoci

Manji su plitki bazeni (voda seže najviše do koljena) u wellness centrima, koji služe za  Kneipp hidroterapijsku šetnju. Obično se nalaze dvije šetnice-jedna ispunjena toplom, a druga hladnom vodom. Na dnu su položeni kamenčići koji tokom šetnje masiraju refleksne zone na stopalima. Preporuča se šetnja po hladnoj vodi najmanje tri minute a potom kroz toplu vodu također tri do pet minuta. Prilikom hodanja preporuča se izvlačiti stopala iz vode tj.hodati tzv.“rodinim hodom“ Terapijska šetnja u vodi pojačava cirkulaciju krvi i limfe i izbacivanje toksina iz organizma.

3. Kneipp kada za noge

Kneipp kada za noge u wellness centru se najčešće koristi u kombinaciji s toplom klupom. Dok sjedite na toploj klupi naizmjenično (svakih 3-5 minuta)  premještajte stopala iz tople u hladnu vodu i to kroz 20 minuta. Mnoga Kneipp korita su upotpunjena zračnom hidromasažom koja dodatno opušta napetost u mišićima stopala i pojačava utjecaj toplo-hladne vode na cirkulaciju krvi i limfe.

4. Hodanje po mokroj travi

Preporuča se u vrijeme jutarnje rose bosim nogama šetnja u trajanju od 20 min.

Koju god Kneippovu metodu koristili preporuča se nakon terapije odmor i utopljavanje najmanje 20 min.

Autor: Wellness vodič by Jelica Popić dr. med.

Foto by: sonnblick.it/

Podijeli članak s prijateljima