Juha od koromača i badema s gremolatom od maslina

Isprobajte ukusnu juhu od koromača s tradicionalnom talijanskom mješavinom.

Sastojci:

  • 250 g komorača
  • 3 mlada luka
  • sok i naribana korica 1 limuna
  • 75 g blanširanih i oguljenih badema
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 75 ml maslinova ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Gremolata:

  • 16 crnih maslina
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • naribana korica 1 naranče

 

Priprema:

  1. Prvo očistite koromač pa ga narežite na tanke trakice. Listove ostavite za ukrašavanje juhe. Mladi luk dobro operite pa ga skupa s listovima narežite na sitno. U manjoj posudi zakuhajte vodu pa stavite unutra bademe na par minuta da se blanširaju. Izvadite ih van, lagano ohladite pa ih ogulite. Dobro operite limun pa mu naribajte koricu. Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj posudi u kojoj ćete kuhati juhu. Dodajte nasjeckani mladi luk i blanširane bademe pa sve lagano pržite 5 minuta. Dodajte komorač i naribanu koricu limuna pa sve pržite dok komorač ne omekša. Ulijte povrtni temeljac i pustite da juha proključa. Poklopite i ostavite da kuha na laganoj vatri 25 minuta.
  2. Dok se juha kuha vi možete pripremiti gremolatu od maslina. Gremolata je tradicionalna talijanska mješavina češnjaka, sitno sjeckanog peršina i naribane korice limuna a sve ostalo su nijanse koje se mogu u nju dodati. Pored ovih osnovnih sastojka mi ćemo u nju dodati i sitno sjeckane listove komorača te sitno nasjeckane crne masline. Koristite crne masline s košticama jer imaju puno bolji okus od onih odkoštenih. Potrošiti ćete malo više vremena ali će gremolata biti puno bolja.
  3. Kad je juha kuhana možete je dovršiti na dva načina. Jedan je da je procjedite kroz sito tako da ne iskoristite kuhano povrće a druga je da sve lijepo izmiksate štapnim mikserom i dobiti ćete ukusnu krem juhu od komorača. Ako vam je juha pregusta uvijek možete dodati još malo temeljca. Kušajte juhu pa je dodatno posolite i popaprite a za kraj dodajte limunov sok, sve lagano promješajte pa servirajte posuto prefinom gremolatom. Juhu možete dodatno ukrasiti listovima koromača.

 

Autor/Photo by: dobartek.spar.hr

Share this Post