5 laganih i brzih salata za vruće ljetne dane

Ukoliko za vrijeme ljeta želite izbjeći toplinu štednjaka, poigrajte se salatama i svježim i zdravim namirnicama. Odabrali smo pet recepta hladnih salata koje možete isprobati u ove vruće dane.

Kus kus s tunom i povrćem

Sjajan obrok dolazi u obliku salate od kus kusa, tune, cherry rajčica i još pokojeg sastojka. Ova ukusna salata puna je hranjivih i zdravih sastojaka, a najbolje je to što ostatke možete ponijeti za užinu! Sastojci:

  • 1/2 šalice kus kusa
  • komadi ili fileti tune
  • rajčice
  • paprika (zelena i crvena)
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • balzamični ocat
  • kapari (po želji)
  • bosiljak, nasjeckan vlasac (po želji)

Priprema:  

  1. Skuhati kus kus na pari ili ga preliti kipućom vodom i ostaviti 5 minuta da upije tekućinu.
  2. Povrće oprati i narezati na manje komadiće.
  3. Tunu natrgati vilicom na manje komade.
  4. Pomiješati kus kus s tunom i povrćem, posoliti, popapriti ili začiniti po želji.
  5. Začiniti maslinovim uljem i octom te nježno promiješati.

Marokanska salata s lubenicom i krastavcima

Ljeti nema boljeg voća od lubenice, ni povrća od krastavca. Obje vrste su prepune vode i idealne za osvježenje u vruće ljetne dane. Ne treba ni spominjati koliko dobro funkcioniraju u kombinaciji, a kada im se doda pistacija kao hrskava komponenta, cijelo jelo poprima novi, savršeno zaokružen obrok.

Sastojci:

  • lubenica
  • svježi krastavci
  • pistacija
  • luk
  • rukola
  • feta sir
  • ocat po želji
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

  1. Nasjeckajte lubenicu, krastavac i luk na manje komadiće.
  2. Dodajte razmrvljenu fetu i lagano tostirane pistacije.
  3. Lagano promiješajte i dodajte maslinovo ulje, sol, papar i malo octa.
  4. Protresite i servirajte hladno.

Morska salata s inćunima

Salata koja se jede na moru, uz more i kada more želite približiti sebi. Lagani mediteranski okusi pomiješani s inćunima prizvat će more na vaš tanjur. Inćuni će dati notu mora, a rajčice osvježiti cijelu stvar.

Sastojci:

  • inćuni
  • jaja
  • kukuruz
  • svježi krastavci
  • mahune
  • rajčice
  • luk
  • začinsko bilje po želji
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • sol, papar

Priprema:

  1. 1. U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane rajčice, inćune i luk. Zatim dodajte narezana kuhana jaja i mahune te kukuruz.
  2. Dressing napravite tako da pomiješate maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar.
  3. Dressing stavite na salatu tek neposredno prije posluživanja, a na kraju dodajte začinsko bilje po želji.

Osvježavajuća tjestenina s piletinom

Savršen obrok koji možete pripremiti unaprijed i odnijeti na posao, na piknik ili zabavu kod prijatelja. Ova salata od tjestenine, piletine i povrća jede se hladna i sama jer su upravo sastojci koji u nju ulaze dovoljni da vas zasite, rashlade i oduševe.

Sastojci:

  • pileća prsa
  • brokule
  • tikvice
  • rajčice
  • paprika
  • kiselo vrhnje ili grčki jogurt
  • tjestenina
  • Kokosovo ulje ili ulje po želji
  • sol, papar i začini po želji
  • sok limuna ili limete

Priprema:

  1. Meso, rajčice, papriku i tikvice narezati na manje komade. Brokulu kuhajte 10-ak minuta u kipućoj vodi ili na pari.
  2. Piletinu začiniti i ispeći na kokosovu ulju ili ulju po želji. Kad je gotovo, odvojiti je u zasebnu posudu.
  3. Tjesteninu skuhati prema uputama. Narezano povrće pomiješati s piletinom i dodati malo kiselog vrhnja ili jogurta i limuna ili limete.
  4. U tu smjesu dodati skuhanu tjesteninu i promiješati. 5. Ohladiti i poslužiti!

Ljetna krumpir salata

Ako ste spretni u kuhinji i možete paralelno sjeckati i pržiti dok se krumpir kuha, onda vam za pripremu ove ukusne i osvježavajuće salate treba svega dvadesetak minuta! Pravo ljetno jelo koje možete samo obožavati.

Sastojci:

  • 1 ½ kg sitnog mladog krumpira
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 6 šnita slanine
  • 2 režnja češnjaka
  • 5 dcl jabučnog octa
  • 2 čajne žlice smeđeg šećera
  • 8 glavica mladog luka
  • 2 žlice svježeg mažurana

Priprema:

  1. Skuhajte krumpir u slanoj vodi, pustite ga nek se ohladi i zatim prelijte s dvije žlice maslinovog ulja. 2. U međuvremenu narežite slaninu na centimetar velike komadiće i pecite na srednje jakoj vatri, sve dok ne postane hrskava, a zatim odložite na poseban tanjur.
  2. U tavicu ubacite nasjeckani češnjak, ocat , smeđi šećer i prethodno zapečenu slaninu i miješajte, a zatim dodajte preostale četiri žlice ulja. Posolite i popaprite te premjestite u zasebnu zdjelu.
  3. Kuhane krumpire popržite na grill tavi 2-3 minuta, odložite ih na tanjurić i zatim u istoj tavici 4-6 minuta pržite i narezani mladi luk.
  4. Krumpir narežite na manje komade, pomiješajte sve pripremljene sastojke i dodajte mažuran ili začinsko bilje po želji, a zatim pustite da se dobro rashladi pa poslužite.

Autor/Photo by: Gastro.hr

 

Share this Post